SAMO DA NAŠEM NEMANJI BUDE BOLJE: Siromaštvo pritislo dom Siniše i Vanje Maksimović, roditelja bolesnog mladića u Sušici kod Gračanice

D. ZEČEVIĆ

05. 05. 2021. u 07:13

SAMI smo, borimo se kako znamo i umemo. Nemamo pomoći ni od kuda. Ali, nije nam žao što živimo u siromaštvu već što nam je detetu, sinu Nemanji zdravlje ozbiljno narušeno.

САМО ДА НАШЕМ  НЕМАЊИ БУДЕ БОЉЕ: Сиромаштво притисло дом Синише и Вање Максимовић, родитеља болесног младића у Сушици код Грачанице

Foto Arhiva

Ovim rečima posle dužeg razmišljanja da li javno da iznosi tešku porodičnu priču, u nedovršenoj i oskudno nameštenoj kući u gračaničkom naselju Sušica govori nam Siniša Maksimović (53), glava tročlane porodice. Sa dvadesetdvogodišnjim sinom i suprugom Vanjom (44) dane provodi brinući za zdravlje mladića, ali i pokušajima da upotpuni više nego minimalan kućni budžet. Jer, ova porodica živi od svega 11.000 dinara koje prima Siniša na ime minimalca koji je ostvario radeći svojevremeno u rudniku Trepča.

ZABRINUTI Maksimovići ispred nedovršene kuće, Foto Arhiva

- Od oskudice koja nam je sastavni deo života, daleko teže nam pada Nemanjino narušeno zdravstveno stanje. Ozbiljno mu je oštećen kičmeni pršljen zbog čega ga očekuje operacija u Beogradu. Iako smo do sada odlazili nekoliko puta, hirurški zahvat na kičmi, Nemanji su odložili, verovatno zbog situacije sa virusom korona, za septembar - nastavlja priču Siniša u jedinoj opremljenoj sobi ove nedovršene kuće, kojoj nedostaje i kupatilo, ali i druge stvari.

BRIGA O MLADIĆU

IAKO smo do prošle godine držali živinu i stoku, zbog Nemanjinog zdravstvenog stanja odnosno čestih odlazaka kod lekara, prestali smo sa tim, iako nam je to značilo mnogo - priča Siniša dok njegova supruga Vanja kaže da ona nikada nije radila ali i da ne bi mogla da se posveti poslu zbog brige o mladiću.

Dok pojašnjava da su se ovde na temeljima davno započete kuće doselili iz Kišnice, drugog naselja u Gračanici gde su živeli u zajednici sa brojnom porodicom, Siniša sa žaljenjem ponavlja da ne može sam da postigne više. On i supruga su svaki dinar koji je sticao radeći u nadnicama ulagali u izgradnju zidova kuće, ali su ih Nemanjina bolest i infarkt koji je preživeo "zaustavili".

- I meni je lekar savetovao da ne radim teške fizičke poslove, ali sam prinuđen da odlazim u nadnice kako bih zaradio barem za put do Beograda. Jer, moje primanje ne može čak ni to da pokrije - povijene glave i zamišljeno govori Siniša dok supruga Vanja tužno posmatra sina koji je upravo doručkovao.

Iako s teškom mukom priznaje, kaže da, ona i suprug često gladuju kako bi njemu priuštili obroke.

- Nadamo se da ćemo uspeti da preživimo i da nam sin posle operacije bude bolje - govori Vanja dok njen suprug strahuje hoće li do septembra uspeti da zaradi novac za put i boravak u Begradu, dok mu sin bude u bolnici.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

NEMAČKA koja je glavni sponzor sarajevske „Rezolucije o Srebrenici“ pokušava da progura taj cinični istorijski falsifikat kroz Generalnu skupštinu UN u vreme jedne tragične godišnjice, oslobođenja koncentracionog logora Dahau, nespornog svedočanstva o najvećem genocidnom programu u istoriji čovečanstva čiji je autor – Nemačka.

28. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!