MILOŠ ĆIRKOVIĆ DOBIJA SKULPTURU: Srpski vojnik koji je odbio da se povuče sa KiM neće biti zaboravljen

V. Mitrić

04. 05. 2021. u 14:07

NA obali desnoj obali Drinskog jezera, kod sela Čitluk, nadomak Malog Zvornika, danas će zasijati u punom sjaju skulptura Miloša Ćirkovića, rodom iz Belog Polja, legendarnog šumara Šumskog gazdinstva Peć i kosovsko-metohijskog junaka, jedinog koji je ostao u uniformi posle povlačenja naših snaga bezbednosti 15 juna 1999.godine.

МИЛОШ ЋИРКОВИЋ ДОБИЈА СКУЛПТУРУ: Српски војник који је одбио да се повуче са КиМ неће бити заборављен

Foto: Jutjub Printskrin

Mada je Ćirkovićeva porodica bilau izbegličkom kampu u centralnoj Srbiji, Miloš je ostao na kućnom ognjištu, kod Peći, na krajnjem zapadu Metohije. Nije hteo da posluša roditelje, da krene sa njima na sigurno. Na njihove pozive, pa čak i vapaje da ide sa njima, samo je kratko odgovorio: - Vi idite, ja ostajem!

Iako je bio jako pobožan, nije poslušao ni dragog sveštenika da krene put centralne Srbije. Na kućnom ognjištu, pradedovskom imanju,17 dana je odolevao oružanim atacima terorista OVK, kojima se junački,za epove, suprostavljao i tu je i poginuo.

- A, šta ste mislili da ćete sa mnom lako-dobacivao je Miloš teroristima. - Ma, Miloš sam ja. Ime sam dobio po Milošu Obiliću. Kako drugačiji da budem.

Foto: V.Mitrić

Slovio je za vrsnog šumara,koji je dosta držao do zaštite prirode,bio je veliki poznavalac i ljubitelj narodnog blaga i stvaralaštva,majstor za gusle i narodne pesme.Dragoceno je za našu vojsku bilo njegovo sjajno poznavanje tog terena.Kad su počele borbe, obukao je uniformu Vojske Jugoslavije u kojoj je ostao do poslednjeg daha.Mitropolit Amfilohije Radović zaslužan je što je ubedio režisera Hadži Aleksandra Đurovića da snimi dokumentarno igrani film „Vi idite,ja neću“. Prihod od projekcija filma namenjen je ugroženima na Kosmetu.

Udruženje ljubitelja prirode u Malom Zvorniku,čiji je predsednik Igor Braunović,generalni direktor JP „Srbija šuma“,na inicijativu tog uglednog privrednik, rodoljuba i čoveljupca, koji od malih nogu,iz porodice, nosi ljubav prema otadžbini i rodu , odlučilo je da baš u ovom delu Srbije, na granici sa RS i BiH, podno legendarnog Gučeva, bude postavljena skulptura urađena u drvetu, rad ljubovijskog vajara Bojana Grujića.

Dr Marko Stevanović iz Malog Zvornika,koji je član Organizacionog odbora svetkovine z kaže da je „ovom div junaku mesto u zavičaju junaka sa Drine,Mačkovog kamena i Cera,čiji potomci neguju te zasluge i vrednosti, ponosni i na junake naših dana kakav je bio nesumnjivo heroj Miloš Ćirković“.

Velike su,pored ostalog,zasluge Igora Braunovića i za pošumljavanje Cera kroz akciju koja je imala za cilj da svaki iz te velike bitke, iz Velikog rata,dobije svoje stablo.Očekuje se dolazak brojnih gostiju „sa svih srpskih strana“,među kojima i zaposlenih u ŠG „Peć“ koje će, sa ovdašnjim ŠG „Boranja“,iz sastava JP“Srbija šume“, uspostaviti zvanično saradnju,kako kaže dr Stevanović, „radi Miloša Ćirkovića,svih nas i budućih naših pokolenja“.

Igor Braunović vodi računa da svetkovina bude dostojna i junaka iz Metohije i časnog povoda.To je,vele, veliki dan,ne samo za šumare, Miloševe kolege.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (4)

TREBALE MU PARE ZA TIKET, PA UZEO ŽENINU KARTICU: Došla je sa posla umorna i odmah legla da spava, to mi je bila idealna šansa (VIDEO)