DAN GRADA ŠAPCA: Kultura obeležila decenije grada na Savi

V. M.

22. 04. 2021. u 22:58

OBELEŽAVANjE Dana grada Šapca započeto je simboličnim obraćanjem istoričara zvaničnicima grada, o značaju 22. aprila 1867. godine ispred Šabačke tvrđave, dok su na Savskoj aveniji svečano otkrili skulpturu ,,Dijalog” gradonačelnik Šapca dr Aleksandar Pajić i autor skulpture umetnik Marko Vukša.

ДАН ГРАДА ШАПЦА: Култура обележила деценије града на Сави

Foto: V. Mitrić

Tom prilikom prisutnima su se obratili v.d. direktorka Kulturnog centra Svetlana Stanković i autor skulpture. Pokretač i kustos programa je istoričar umetnosti Filip Kovačević. Odmah nakon toga na Trgu šabačkih žrtava, predstavljena je izložba „Trag o životu i delu-Ugledni Šapčani i Podrinci“, koja će biti postavljena u otvorenoj galeriji od strane Međuopštinskog istorijskog arhiva „Šabac“. Izložba će biti dostupna na Trgu šabačkih žrtava na 20 panoa. Neke od istorijskih ličnosti koje su prikazane na izložbi su gospodar Jevrem Obrenović, srpski junak i vojvoda Luka Lazarević, prva srpska lekarka dr Draga Ljočić, dobrotvor Stana Milanović, dobrotvor i lekar dr Andra Jovanović, političar, diplomata, književnik i naučnik Stojan Novaković, geograf Jovan Cvijić, književnik Janko Veselinović, slikar Milić Stanković-Milić od Mačve.

U Šabačkom pozorištu zvanice su upoznate o izložbi „180 godina pozorišnog života u Šapcu“. Izložba je nastala kao deo obeležavanja 180. godišnjice pozorišnog života u gradu Šapcu. Ova velika i značajna godišnjica govori o važnosti pozorišta za Šabac, njegove stanovnike i celokupnu kulturnu istoriju Šapca.

U Narodnom muzeju u Šapcu predstavljena je novopostavljena izložba ,,Muzeju na dar” Gradimira Milikića, darodavca predmeta iz Beograda. Gradimir Milikić iz Beograda 2014. godine poklonio je Narodnom muzeju Šabac legat od preko 3.000 predmeta svakodnevnog života iz perioda koji obuhvata drugu polovinu 20. veka i vezuje se, pre svega, za kulturni okvir jugoslovenskog prostora.

– Šabac je grad kulture i zahvaljujem se svim kulturnim ustanovama grada što na ovakav način učestvuju u promociji grada. Obeležavanje smo počeli od Šabačke tvrđave gde su davne 1867. godine poslednji osmanlinski vojnici napustili teritoriju grada i predali gljučeve grada Lazaru Cukiću prešadijskom kapetanu. Kulturne ustanove ovog grada su pokazale veliku kreativnost, rad ali i veliki kulturni potencijal svim onim što su priredili za sugrađane i promociju grada Šapca – rekao je gradonačelnik Šapca.

Kulturni omaž završen je u Biblioteci šabačkoj, otvaranjem izložbe ,,Mostovi” gde su prisutni imali priliku da vide reprezentativno izdanje i izložbu učenika Škole primenjenih umetnosti. Oni su zajedno sa Bibliotekom šabačkom napravili mostove spajanja.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UČINIĆEMO SVE DA SE KAO ZEMLJA UZDIGNEMO POSLE OVOG UŽASA Vučić položio cveće u školi Vladislav Ribnikar (FOTO)