NAJAVLJENO USVAJANJE STRATEGIJE OBRAZOVANJA: Ministar Ružić posetio Leskovac i razgovarao sa direktorima škola

I. Mitić

21. 04. 2021. u 14:28

MINISTAR prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Branko Ružić boravio je u sredu u Leskovcu gde je razgovarao sa direktorima svih osnovnih i srednjih škola sa teritorije grada.

НАЈАВЉЕНО УСВAЈАЊЕ СТРАТЕГИЈЕ ОБРАЗОВАЊА: Министар Ружић посетио Лесковац и разговарао са директорима школа

Foto Tanjug

On je ovom prilikom najavio da će u naredne dve nedelje biti usvojena  Strategija razvoja obrazovanja i vaspitanja do 2030. godine, a učenicima i svim zaposlenima u školama Srbije zahvalio je „na odgovornom ponašanju u krajnje vanrednim okolnostima“.

- Imali smo visok stepen odgovornosti u školama i zahvaljujući tome nismo izgubili ni jedan dan obrazovnog procesa. U Srbiji imamo 1700 škola, 1200 osnovnih i 500 srednjih, pa je jasno da to nije bilo lako, niti moguće, bez pune posvećenosti zaposlenih u školama, učenika i roditelja – rekao je Ružić i naglasio da se brzo reagovalo na pandemiju sa kojom smo se suočili.

On je kazao da je do sada imunizovano oko 55.000 prosvetnih radnika, a direktore je pozvao da utiču na zaposlene u školama  da se vakcinišu.

- Biće veliki uspeh ukoliko dođemo do „zelene grane“ i da završimo ovu školsku godinu tako što ćemo zadovoljiti ne samo formu već i suštinu vaspitno-obrazovnog rada – poručio je Ružić.

Ministarstvo će iz analize minulog probnog ispita izvući zaključke i pouke. Ono će uvažiti vanredne okolnosti, ali će insistirati i na zadovoljenju svih komponenti završnog ispita što se odnosi i na potvrđivanje stečenog znanja tokom školovanja. Ružić je rekao direktorima da treba održavati pripremnu nastavu i dodao da, uz digitalizaciju, ceo proces završnog ispita postaje sve transparentniji. Ministartsvo insistira i na tome da se takmičenja učenika nastave, uz poštovanje protivepidemijskih mera.   

- Državna matura je ogromna reformska incijativa koju radimo sa Evropskom unijom. Iako je planirano da počne sledeće godine zaključili smo da nije spremna ni i sertifikacionom ni u kvalifikacionom smislu. Smatram da bi to bio preuranjeni korak u trenutnim okolnostima i zato sam formirao radnu grupu koja ima zadatak da u relativno kratkom roku pripremi sve što je za to neophodno – zaključio je Ružić.

On je učestvovao i na sastanku sa temom „Dualne studije u visokom obrazovanju“, u organizaciji Akademije strukovnih studija Južna Srbija, a posetio je i leskovačku Gimnaziju.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!