KONSTITUISAN POKRAJINSKI SAVET ZA ZAPOŠLJAVANJE: Akcenat stavljen na ugrožene kategorije stanovništva

J.L.

18. 04. 2021. u 21:58

U VELIKOJ sali Edukativnog centra za obuke u profesionalnim i radnim veštinama u Novom Sadu, održana je konstitutivna sednica Pokrajinskog saveta za zapošljavanje.

КОНСТИТУИСАН ПОКРАЈИНСКИ САВЕТ ЗА ЗАПОШЉАВАЊЕ: Акценат стављен на угрожене категорије становништва

FOTO: Pokrajinski savet za zapošljavanje

Cilj ovog tela, čiji su članovi predstavnici Pokrajinske vlade, sindikati, unije, organizacije i drugi partneri, je da kreira mere neophodne za generisanje novih i održivost postojećih radnih mesta.

Akcenat je stavljen posebno na ugrožene, odnosno ranjive i teže zapošljive kategorije stanovništva.

- Konstituisali smo Pokrajinski savet za zapošljavanje, što je veoma važno zato što Savet stručno telo koje daje mišljenje o svim merama koje donosi Pokrajinska vlada, a tiču se zapošljavanja. Poruka ovih susreta jeste da zajedno u ovoj teškoj situaciji i za privredu i turizam, odgovaramo na sve izazove koji su pred nama – objašnjava Nenad Ivanišević, pokrajinski sekretar za privredu i turizam, koji je na čelu ovog tela.

- Usvojili smo pokrajinski Akcioni plan zapošljavanja za 2021. godinu koji predviđa 42 miliona dinara koje je Sekretarijat opredelio za aktivne mere zapošljavanja u Vojvodini. Tu spadaju programi samozapošljavanja, zapošljavanja nezaposlenih lica i javni radovi. Naravno, sve aktivnosti su usklađene sa Nacionalnom službom za zapošljavanje, a samim tim i sa Pokrajinskom službom.

Po rečima Snežane Sedlar, direktorke Pokrajinske službe za zapošljavanje, usvojen predlog Akcionog plana zapošljavanja je u potpunosti usklađen sa republičkim, odnosno sa novom Strategijom zapošljavanja u Republici Srbiji za period od 2021. do 2026. godine, dok je republički Akcioni plan donet za period od 2021. do 2023. godine.

- Osnovni cilj jeste održanje zapošljivosti, odnosno smanjenje stope nezaposlenosti- rekla je Sedlar istakavši da je u Pokrajinskoj službi za zapošljavanje u toku čak dvanaest konkursa.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (2)

Miko

19.04.2021. 05:52

Zašto ova država nešto ne uradi povodom radnika sa invaliditetom koji rade kod privatnika ? Šta imaju oni od toga ? Ništa ! A poslodavac ? Sve !

Stojkko NS

19.04.2021. 06:05

Egzistencijalno (a uskoro i bezbednosno mozda,nazalost)su najugrozeniji osudjivana lica ... jer ne mogu da se zaposle uglavnom jer nemaju "uverenje o neosudjivanosti" a jos im se situacija dramaticno pogorsava sto se rehabilitacije tice i bezbednosti jer neki ljudi iz fondacija hoce da ih totalno "sahrane zive" jer zele da objave i njihove fotografije pa nece moci ni trgovci da budu... nerazumno i nehumano mislim i kontraproduktivno a nikako to nije preventicno vec osvetnicki...