RAMPAMA "ŠTITE" PARKING: Stanari iz centra Kraljeva samoinicijativno postavili barijere (FOTO)

G. Ćirović

15. 04. 2021. u 18:36

UVOĐENjE naplate parkiranja po gradskim zonama u Kraljevu samo je delimično rešilo višedecenijski problem parkiranja u gradu na Ibru koji se ponajviše odnosi na to da je broj parking mesta više nego nesrazmeran broju vozila.

РАМПАМА ШТИТЕ ПАРКИНГ: Станари из центра Краљева самоиницијативно поставили баријере (ФОТО)

Foto: G. Šljivić

Tako su mnogi vozači, izbegavajući da plate parking u centru grada, pojedine javne, čak i zelene površine, pretvorili u mesta gde će besplatno ostaviti automobil dok im ne istekne radno vreme, ili ne završe svoje obaveze.

Foto: G. Šljivić

Tekst potpisa

S druge strane, stanari pojedinih stambenih zajednica u centru grada samoinicijativno su postavili razne barijere, rampe i lance pod ključem na prilazu javnim površinama ispred zgrada kako bi na taj način „zaštitili“ parking mesta za svoja vozila.

- Stanujem u zgradi u centru grada duže od tri decenije, redovno izmirujem sve svoje obaveze, a od pre dve godine nemam gde da parkiram automobil jer su sva slobodna mesta zauzeli oni koji rade u blizini, ili su u grad došli nekim svojim poslom. Tako smo u situaciji da mi koji živimo ovde moramo da plaćamo paking u obližnjim ulicama. Zato smo se samoorganizovali da zaključanom rampom bar privremeno rešimo problem dok se ne nađe neko rešenje – kaže jedan Kraljevčanin koji na našu primedbu da je na ovaj način blokiran i protivpožarni put bez reči sleže ramenima.

Katastar

OVAJ problem trenutno se rešava i u ovdašnjem katastru jer je ova služba svojevremeno, i to bez znanja i odobronje gradskih institucija, parcele na javnim površinama ispred zgrada uknjižila kao vlasništvo stanara.

- Grad mora da brani svoje javne površine, a ideja je da se kroz pracelaciju stambenim zajednicama opredeli zemljište za redovnu upotrebu. Time bi bila ukinuta nakaradna rešenja po kojima su vlasnici stanova, shodno kvadraturi stambenog prostora, istovremeno i vlasnici parcela ispred njihovih zgrada – dodaje Kovačević.

Ovaj potez pojedinih Kraljevčana nije naišao na odobravanje nadležnih gradskih institucija koje im, za sada, upućuju opomene  da barijere uklone.

- To nije po zakonu i već se preduzimaju odgovarajuće mere. Pretpostavljam da će komunalna inspekcija i inspekcijski organi ukloniti sve ono što na bilo koji način ugrožava funkcionisanje grada – kaže Zvonko Kovačević, rukovodilac Odeljenja za urbanizam, građevinarstvo i stambeno-komunalne delatnostti kraljevačke Gradske uprave.

-  Neka rešenja već su doneta i uručena, ali su stambene zajednice podnele žalbe, pa se tako se čitav postupak odugovlači.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!