APEL NA VOĆARE: Ne prskajte voće dok cveta, ubijate pčele, a možete platiti i kaznu

S. B.

12. 04. 2021. u 13:02

UDRUŽENjE pčelara „Župa“ iz Aleksandrovca apeluje na voćare da ne koriste pesticide pri prskanju voća u punom cvatu: otrovi ubijaju pčele, koje su trenutno aktivne.

АПЕЛ НА ВОЋАРЕ: Не прскајте воће док цвета,  убијате пчеле, а можете платити и казну

Foto:Fb

Kazne za prskanje bilja tokom cvetanja sredstvima koje mogu biti pogubne za pčele su drakonske.

- Ako svi budemo odgovorni zaštitićemo pčele, a one će nam višestruko vratiti - apeluju u Udruženju pčelara „Župa“.

- Pčelari i savezi i udruženja pčelara apeluju na sve poljoprivrednike da vode računa o pčelama kako ih ne bi otrovali prilikom tretmana pesticidima. Ovih dana sunčano i toplo vreme “budi” biljke. U voćnjacima svakim danom sve je više nabubrelih cvetnih pupoljaka i već otvorenih cvetova kod ranih sorti voća. Pčele su aktivne.

Pored svih informacija i apela da je važno da sačuvamo pčele, svake godine u našoj zemlji registrujemo pomor ovih insekata.

U Savezu pčelarskih organizacija podsećaju da zakon zabranjuje prskanje bilja tokom cvetanja sredstvima otrovnim za pčele. Prskanjem bilja u cvetu ubijaju se oprašivači i umanjuje rod. Ukoliko dođe do trovanja pčela, poljoprivrednik plaća naknadu totalne štete pčelaru, kao i kaznu, za fizičko lice od 35.000 do 50.000 dinara, za preduzetnike od 300.000 do 500.000, a za pravna lica od pola do milion dinara.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UKRAJINA POVLAČI RADIKALNI POTEZ: Ovo mnogi nisu očekivali, čak su i Rusi zbunjeni pred Olimpijske igre Pariz 2024