POMOĆ DRŽAVE: Šabac se bori za bolju bezbednost u saobraćaju

06. 04. 2021. u 09:44

U Srbiji, od početka godine, poginulo 39 pešaka, što je oko 48 odsto stradalih u saobraćaju 0 U Šapcu, u predhodnom periodu, poginulo 26 pešaka i 16 biciklista.

ПОМОЋ ДРЖАВЕ: Шабац се бори за бољу безбедност у саобраћају

šabac

Od početka godine, za prva tri meseca, u šabačkom kraju, nije bilo saobraćajnih nezgoda sa smrtnim ishodom. Broj saobraćajnih nezgoda je znatno niži u odnosu na prethodne godine, rekao je gradonačelnik Šapca, dr Aleksandar Pajić, na sednici Saveta za bezbednost saobraćaja u gradu, kojom je predsedavao Nemanja Pajić.

-To su podaci kojim možemo da se pohvalimo -kaže gradonačelnik Pajić. -Jedan od prvih programa poslovanja koji je usvojen u Republici Srbiji bio je iz Grada Šapca. Svesni smo da su ogromni izazovi pred nama, jer prevencija koja se odnosi na decu, pre svega, kao učesnike u saobraćaju je nešto na čemu Grad Šabac treba intenzivno da radi. Samo na ovaj način možemo doći do očekivanih rezultata. Imamo podršku svoje države i Agencije za bezbednost saobraćaja i uveren sam da ćemo zajedno napraviti odličan rezultat.

Duško Pešić, direktor Agencije za bezbednost saobraćaja, izrazio je zahvalnost gradonačelniku na gostoprimstvu i istakao da je u Šabac došao da podrži i pohvali rad Saveta za koordinaciju bezbednosti saobraćaja na teritoriji grada.

– Od početka godine u Srbiji je poginulo 39 pešaka, što je negde oko 48 odsto svih poginulih u saobraćaju. Na nivou godine broj poginulih pešaka u Srbiji je oko 25 odsto od ukupnog broja, tako da smo sada videli alarm da pokrenemo različite aktivnosti – rekao je Pešić i dodao da je Šabac prepoznat kao četvrta lokalna samouprava po ugroženosti pešaka, te da je u  prethodnom periodu na  području grada  poginulo 26 pešaka i 16 biciklista.

– Zbog toga ćemo zajednički ući u kampanju koju Agencija za bezbednost saobraćaja sprovodi u saradnji sa Ministarstvom unutrašnjih poslova i Saobraćajnom policijom. U nekom narednom periodu jedna od aktivnosti će biti i noćne akcije gde ćemo zajedno sa gradskim Savetom i Saobraćajnom policijom u Šapcu organizovati nekoliko aktivnosti, koje će imati za cilj i podizanje svesti kod pešaka i biciklista – naveo je Pešić.

Pešić je posebno istakao da je grad Šabac već uradio dosta na „podizanju svesti“ kod najmlađih učesnika u saobraćaju. 

Upotreba sedišta u Šapcu je 52 odsto, dok je na nivou Srbije oko 62 odsto. Programom su ove godine predviđene takve aktivnosti. Agencija će kroz edukaciju i donaciju određenog broja sedišta, gradu pružiti podršku kako bi se povećao procenat upotrebe sedišta, jer je oko 60 odsto stradale dece, stradalo kao putnik u vozilu. Od 2015. do 2019. godine kao biciklisti i pešaci poginulo je 26 osoba koje su imale više od 65 godina. Smatram da će planirane aktivnosti u Šapcu dati odlične rezultat – rekao je Pešić.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

SKANDAL U SRBIJI: Potukli se roditelji fudbalera iz Crne Gore i Rusije, povređena i deca (VIDEO)