ANALIZE ZA „TREN OKA“: Dragocen dar grada Šapca Domu zdravlja

V. Mitrić

03. 04. 2021. u 09:29

DOM zdravlja ,,Dr Draga Ljočić” dobio nov je aparat za određivanje krvne slike za potrebe kovid ambulante.

АНАЛИЗЕ ЗА „ТРЕН ОКА“: Драгоцен дар града Шапца Дому здравља

Foto: V. Mitrić

To će u velikoj meri olakšati rad lekarima i ubrzati dijagnostiku pacijenata, jer će rezultati biti gotovi u roku od jednog minuta. Grad Šabac obezbedio je novac za nabavku ovog aparata u iznosu od više od 900.000 dinara.

- Grad Šabac je u najkraćem roku odreagovao i izašao u susret potrebama lekara i pacijenata koji dolaze u kovid ambulantu- kaže gradonačelnik dr Aleksandar Pajić. - Smatramo da je ovo jedan od prioriteta koji Dom zdravlja treba da dobije, jer će moći da se ispoštuju sve dnevne potrebe za analizama krvi u kovid ambulanti i rezultati će se dobiti odmah. Time se u značajnoj meri skraćuje vreme, a vreme je ključan faktor u borbi sa ovim opakim virusom. U vreme kada je ceo svet zahvatila pandemija koronavirusa, nova oprema biće od velikog značaja za sve naše sugrađane. Grad će, i dalje, sagledavati potrebe zdravstvenih ustanova, jer je to prioritet u borbi protiv virusa korona.

Direktorka Doma zdravlja ,,Dr Draga Ljočić” istakla je da aparat omogućava 60 analiza krvne slike u roku od sat vremena,“ što je od velikog značaja, posebno sada kada se broj pacijenata u kovid ambulanti svakodnevno uvećava“.

- U svoje lično ime i u ime zaposlenih u Domu zdravlja, zahvalna sam lokalnoj samoupravi, gradonačelniku, predsedniku Skupštine grada na brzom reagovanju kada je u pitanju nabavka ovog aparata koji će nam mnogo značiti. Prethodnih nedelja imali smo između 320 i 360 pacijenata. Sada je broj veći od 400, ali treba istaći da je veći broj kontrolnih nego prvih pregleda. Prvi pregled iziskuje da se obavezno odradi analiza krvne slike koja je brza orijentacija lekaru u kovid ambulanti. Lekar se na osnovu krvne slike orijentiše da li je u pitanju bakterijska ili virusna infekcija. Ukoliko je virusna, onda upućuje pacijenta na ostale analize, a to su antigenska i PSR testiranja - kazala je dr Jasmina Stanković i apelovala na sve sugrađane da se vakcinišu“, jer je to jedini način da se izborimo sa virusom korona“.

Na ovdašnjem punktu za masovnu imunizaciju svakodnevno se obavlja vakcinacija svim vakcinama koje je država obezbedila.

- Mi smo se angažovali da budemo dostupni našim sugrađanima i u najudaljenijim selima. Izaći ćemo u susret i zaposlenima u firmama kako bismo povećali odziv naših sugrađana - rekla je dr Stanković.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

RUSIJA JE ŠOKIRANA: Evo šta je američka teniserka uradila kada se Ruskinja povredila (VIDEO)