HEROINA IZ "CRVENE ZONE": Doktorka Valentina Opančina, borac protiv korone kojim se ponosi Kragujevac

M. LUKOVIĆ

03. 04. 2021. u 06:21

ZAVRŠILA je medicinu kao student generacije, specijalizirala radiologiju, uskoro brani doktorsku disertaciju, istovremeno je i vrlo uspešna studentkinja Pravnog fakulteta.

ХЕРОИНА ИЗ ЦРВЕНЕ ЗОНЕ: Докторка Валентина Опанчина, борац против короне којим се поноси Крагујевац

Foto M. Luković

To je, u najkraćem, dr Valentina Opančina, uspešna mlada žena, naučnica, predavač na Fakultetu medicinskih nauka u Kragujevcu, lekar iz "crvene zone" na Infektivnoj klinici ovdašnjeg UKC.

- Sama sam se prijavila. Jednostavno, izabrala sam poziv gde smatram da nema uzmicanja, briga o pacijentima je prioritet svakog lekara. U ovoj situaciji, kada se svi borimo da pobedimo koronu, to je za mene i veliki izazov. Istovremeno, mogu dosta da naučim od starijih koleginica i kolega - skromno govori dr Valentina Opančina.

Ona dve godine zaredom predstavlja kragujevački Fakultet medicinskih nauka na Evropskom kongresu radiologa. Lane je odličan rad i na Kongresu u Beču je dobila nagradu za najboljeg mladog radiologa Evrope. I ove godine je Fakultet medicinskih nauka u Kragujevcu predstavila sa dva uspešna rada. Zahvaljujući tome dobila je i stipendiju Udruženja radiologa Evrope i ići će u Milano na tromesečno usavršavanje.

- Fakultet u svom procesu razvoja teži tome da forsira mlade, pametne i dobre ljude, a Valentina je jedna od njih. Bila je najbolji student u svojoj generaciji i nastavila sa usavršavanjem. Pored nje imamo još mladih ljudi koji vredno i požrtvovano rade, a način da uspemo jeste da takve ljude prepoznamo, pomognemo im u daljem radu, kao i da ostanu u našoj zemlji - kaže prof. dr Vladimir Jakovljević, dekan Fakulteta medicinskih nauka.

Valentina kaže da je srećna što je imala priliku da uči od eminentnih profesora, a sada, kao asistent, ima mogućnost i da radi sa njima. Zajedno, dodaje, rade na nekoliko naučnoistraživačkih projekata, trenutno su fokusirani na kovid 19 i istraživanja u toj oblasti.

PRIJEM

Foto M. Luković

ČELNICI Gradske uprave organizovali su prijem za mladu naučnicu i njene mentore - dr Slobodana Jankovića, dr Radišu Vojinovića, profesore Fakulteta medicinskih nauka, kao i za profesora Vladimira Jakovljevića, dekana ovog fakulteta.

PRAVO I MEDICINA

DR Valentina Opančina je i apsolvent na ovdašnjem Pravnom fakultetu. Ona kaže da to nije izabrala slučajno jer će u budućnosti veza medicine i prava biti sve važnija. Posebno kada je reč o zaštiti prava pacijenata, ali i zaposlenih u medicinskim ustanovama.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna