STVARANJE JUGOSLAVIJE I VUDRO VILSON: Predavanje Srđana Graovca na Jutjub kanalu Kulturnog centra Novog Sada (VIDEO)

V.N.

28. 03. 2021. u 19:13

PREDAVANjE istoričara Srđana Graovca „Stvaranje Jugoslavije – Vudro Vilson" može se pogledati na Jutjub kanalu Kulturnog centra Novog Sada.

СТВАРАЊЕ ЈУГОСЛАВИЈЕ И ВУДРО ВИЛСОН: Предавање Срђана Граовца на Jутјуб каналу Културног центра Новог Сада (ВИДЕО)

Foto: KCNS

Pitanje nastanka Jugoslavije i danas predstavlja neiscrpnu temu.Nesumnjivo da je glavni protagonista bila Kraljevina Srbija, ali nas istorija uči da nijedna ideja na Balkanu nije mogla biti realizovana bez upliva stranog faktora.

Napravivši do tada nezamisliv iskorak u spoljnoj politici, SAD su na čelu s tadašnjim predsednikom Vudroom Vilsonom 1917. godine ušle u rat na strani Antante. Napustivši nasleđena načela nevezivanja za globalne i regionalne saveze i paktove i doktrinu nemešanja u evropska politička pitanja, Vilson je imao dovoljno hrabrosti za promenu pomenute politike.

Vudro Vilson rođen je u Virdžiniji, u škotsko-irskoj porodici. Bio je 28. predsednik SAD, od 1913. do 1921. godine. Bio je lični prijatelj Mihajla Pupina, a kroz odnos s njim i čitavog srpskog naroda sa kojim je delio i načela i vrednosti oličene u visokom vrednovanju slobode, nezavisnosti i suverenosti.

Imajući inovativna politička rešenja, utemeljena na moralnim normama i platformama, Vilson je sanjao posleratni svet koji bi bio izgrađen na principima istih prava za sve, nasuprot do tada važećem pravu jačeg. Samim tim, on je postao zaštitnik onih koji su želeli ujedinjenje Južnih Slovena i odlučujući politički činilac koji je to ujedinjenje i omogućio.Od 2019. godine jedan bulevar u Beogradu poneo je njegovo ime, a u planu je i izgradnja spomenika Vudrou Vilsonu u srpskoj prestonici.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna