ŠPILEROVA KUĆA DEO ISTORIJE: Objekat iz 17. veka u Petrovaradinu biće očuvan i zaštićen

Z. GRUMIĆ

23. 03. 2021. u 08:25

MEĐU mnogim oronulim građevinskim zdanjima, čiju je obnovu Zavod za zaštitu spomenika kulture (ZZSK) Grada Novog Sada planirao za ovu godinu, nalazi se i čuvena Špilerova kuća u Petrovaradinu, barokni objekat iz 17. veka koji je odlukom Vlade Srbije još pre osam godina utvrđen kao spomenik kulture i deo zaštićene okoline.

ШПИЛЕРОВА КУЋА ДЕО ИСТОРИЈЕ: Објекат из 17. века у Петроварадину биће очуван и заштићен

Foto: Z. Grumić

U toku je izrada projektno-tehničke dokumentacije za pripremu planirane obnove 14 objekata u Petrovaradinu i na tvrđavi, uključujući tu i Špilerovu kuću. Za te radove je republičko Ministarstvo kulture i informisanja opredelilo ukupno 300 miliona dinara.

To je navedeno u saopštenju ZZSK, povodom upozorenja Lige socijaldemokrata Vojvodine (LSV) kao i drugih organizacija i pojedinaca, koji su proteklih ukazali na izuzetno loše stanje objekta u Ulici Vladimira Gortana 8 i zatražili zaštitu te kuće.

- Špilerova kuća je od neprocenjivog značaja za istoriju Petrovaradina i Novog Sada i ne zaslužuje da propada, a naročito ne dolazi u obzir njeno rušenje - saopštio je Gradski odbor LSV.

BAROKNI STIL

ŠPILEROVA kuća, jedna od najstarijih i najvrednijih baroknih stilskih kuća sačuvanih u Vojvodini, izgrađena je u periodu od 1693. do 1773. godine, a naziv joj je nastao po njenom vlasniku iz prve polovine 20. veka.

- Jednostavno rešen spoljni izgled, uz primenjenu masivnu tehniku gradnje (kao i niz drugih detalja) već na prvi pogled govore o arhitektonskom delu baroknog stila. Tu činjenicu potvrđuje i originalno sačuvan enterijer - navode u Zavodu.

Stručni tim ZZSK je, na zahtev vlasnika kuće, u oktobru prošle godine izašao na teren i utvrdio da je zatečeno stanje objekta rezultat starosti, nebrige i neodržavanja kao i neodgovarajućih zahvata i intervencija na njemu.

- Sve uočene nedostatke i oštećenja moguće je otkloniti preduzimanjem sveobuhvatnih mera zaštite, odnosno sanirati u skladu sa konzervatorsko-restauratorskim uslovima koje utvrđuje Zavod.

ZZSK je u januaru ove godine utvrdio te uslove za preduzimanje mera tehničke zaštite i precizirao "u kojoj meri, od kojeg materijala i na koji način stranka može da izvodi radove na objektu, u skladu sa konzervatorsko-restauratorskim principima.

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (0)

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove