MEĐUNARODNI DAN POEZIJE U GRAČANICI: Stremljenja svedog pesničkog stvaranja na Kosovu i Metohiju

D.Z.

21. 03. 2021. u 17:38

POVODOM međunarodnog dana pezije u Gračanici je održan poetski čas u organizaciji Panorame - Jedinstva, jedine izdavačke kuće sa Kosova i Metohije.

МЕЂУНАРОДНИ ДАН ПОЕЗИЈЕ У ГРАЧАНИЦИ: Стремљења сведог песничког стварања на Косову и Метохију

Foto: D.Z.

Tokom pesničkog časa glumci Dejan Cicmilović i Jasmina Stojiljković prezentovali su prisutnima stihove objavljivane u ovom časopisu koji obeležava jubilej 60 godina postojanja, dok je na početku pesničog časa odata pošta preminulom direktoru Panorame-Jedinstvo Svetozaru Vlahoviću, kao i novinaru ove kuće Mirku Žariću.

- Svojim postojanjem ovaj časopis otkriva sliku trajne vrednosti književnog stvaralaštva na teritoriji naše pokrajine, ali i Republike Srbije i cele bivše Jugoslavije. Beleženje svega što se dešavalo u sferi književnosti i umetnosti imamo upravo na stranicama časopisa Stremljenja - istakla je Rada Komazec glavna i odgovorna urednica Panorame Jedinstva koje izdaje časopis Stremljenje. Ona je naglasila da je od samog početka njegovog izdavanja 1960. godine cilj bio okupiti sve stvaraoce koji pišu na srpskom jeziku, podstrekivati ih i afirmisati njihova dela.

- Za ovih šest decenija koliko postoji časopis za književnost i kulturu, pred nama je riznica poezije koja svojim lirskim figurama i pojmovima prikazuje vizuelnu sliku u našim mislima i subjektivne doživljaje.Poetski obrasci u Stremljenjima su raznovrsni zavisno od perioda do perioda od klasičnih oblika , poezije stvarnosti do novih formi- dodala je Komazec obraćajući se prisutnima i naglasila da je i časopis Stremljenja značajan činilac istorije književnosti srpskog naroda na Kosovu i Metohiji. Da manji broj učesnika i pesnika na poetskom času u Gračanici zbog epidemioloških mera ne umanjuje značaj događaja kazao je književnik Ratko Popović naglasivši da su na ovim prostorima mnoge manifestacije posvećene pesničkoj reči, preko Vidovdanskog pesničkog bdenija i susreta Lazar Vučković, ali da samo jedan časopis kao što su Stremljenja koja traju, decenijama svedoči o životima Srba na Kosmetu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

RUS, OLIMPIJSKI ŠAMPION, ŠOKIRAO SVET: Oni koji dele sankcije Rusima - ovo nisu mogli ni da sanjaju