GRAĐANI ŠOKIRANI: Užasan prizor na obalama reke Raške (FOTO)

N. K.

17. 03. 2021. u 14:31

SAMO desetak kilometara nizvodno od izvora Raške kod manastira Sopoćani, na obalama i u koritu ove reke sa koje se napaja Novi Pazar, nalaze se mini deponije i tone smeća koje su nesavesni građani bacili.

ГРАЂАНИ ШОКИРАНИ: Ужасан призор на обалама реке Рашке (ФОТО)

Foto: N.K.

Strašni prizor u naselju Selakovac, u koji smo se i mi uverili, ugledao je prošlog vikenda prilikom šetnje mladi Novopazarac Enes Hrapović koji je odlučio da sve to fotografiše i podeli sa javnošću.

- Volim vikendom da pobegnem iz gradske gužve i zagađenja, da uživam u prirodi, ali sam bio šokiran kada sam ugledao toliku količinu smeća na obalama Raške u Selakovcu. Gomile plasičnih kesa, flaša, šuta, građevinskog materijala, kreveta, prozora, nemaštaja, pa čak i nekoliko ‘školjki’ automobila i kabina kamiona koji su tu ostavljeni, sigurno, nekoliko godina – priča ovaj mladić.

Fotografije je objavio na društvenim mrežama, preuzele su ih i pojedina ekološka udruženja, a reakcija građana bile su burne. Jedni su u neverici komentarisali kako neko može da baci otpad u reku, drugi pozivali u akciju čišćenja, a treći reagovanje nadležnih i pronalaženje odgovornih.

- Nisam nikome prijavio, mislim da i inspekcije znaju gde ima smeća, a ovde ga ima toliko da ga ni za mesec dana ne možemo očistiti. Apelujem da organizujemo neku akciju, da se očiste obale Raške, a na moje sugrađane da ne bacaju smeće u reku, da štite prirodu – poručuje Enes.

Građani Selakovca, jednog od najvećih naselja u Novom Pazaru, sa kojima smo pričali kažu da ne znaju ko baca smeće u Rašku i ostavlja školjke automobila na obalama.

- Obale Raške su takve godinama i to nije samo u našem naselju, već gotovo celim njenim tokom. Nema opravdanja za takvo ponašanje, ali moguće da ljudi bacaju kese sa smećem na obalu jer nema dovoljno kontejnera ili su im daleko, pa reka to pokupi kada poraste vodostaj nakon većih padavina ili topljenja snega – kaže jedan od žitelja Selakovca.

Prizori iz tog naselja nisu toliko retki, a građani Novog Pazara često tokom proleća viđaju kako Raška, kroz centar grada, nizvodno nosi velike količine smeća sve do ušća u Ibar, kod Raške.

U lokalnoj samoupravi kažu da imaju podatke o lokacijama svih divljih deponija u gradu, pa i onih koje se nalaze na obalama reka i potoka, a kojima je uglavnom teško prići i očistiti ih.

Na proleće, kada otopli, planira se velika akcija čišćenja, a iz Odeljenja za zaštitu životne sredine pozvali su građane da im na broj telefona 020/51-51-102 prijave sva mesta na kojima ima smeća.

- Kako vremenski uslovi još uvek ne dozvoljavaju čišćenje, sada prikupljamo podatke gde ima divljih deponija. Aplicirali smo i kod Ministarstva za dobijanje sredstava za uklanjanje divljih deponija i još uvek čekamo ishod, jer taj posao iziskuje značajna finansijska sredstva – kaže Malića Plojović, šefica Odseka za komunalne poslove.

Kvalitet vode Raške u pojedinim delovima njenog vodotoka gotovo se može prodetiti sa kanalizacijom, a tome, pored odlaganja otpada, doprinosi i ispuštanje neprečišćenih industrijskih voda koje u sebi sadrže životinjsku krv ili razne štetne hemikalije.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!