LOŠA SITUACIJA U NOVOM PAZARU: Povećava se broj hospitalizovanih - Apel građanima da se vakcinišu

N. Kočović

15. 03. 2021. u 14:35

AKCIJI vakcinacije protiv virusa korona, bez prethodnog elektronskog prijavljivanja, odazvalo se preko 300 građana Novog Pazara zbog čega će ona biti nastavljena i narednih dana.

ЛОША СИТУАЦИЈА У НОВОМ ПАЗАРУ: Повећава се број хоспитализованих - Апел грађанима да се вакцинишу

Foto: N. Kočović

Direktor Zavoda za javno zdravlje u ovom gradu Šefadil Spahić kaže da je relativno zadovoljan odzivom, ali da je broj vakcinisanih u ovom gradu manji od očekivanog.

Foto: N. Kočović

 

- U subotu je vakcinisano 95, a u nedelju 247 osoba, što je 342 tokom vikenda. Relativno smo zadovoljni i akcija će biti nastavljena tako da svi oni koji žele da prime vakcinu mogu to uraditi bez prethodnog prijavljivanja na portalu e-Uprave. Imamo dovoljno vakcina, a stigao nam je još jedan kontigent od 2.000 doza kineskog Sinofarma – ističe Spahić.

Imunizacija bez obavezne elektronske prijave vršiće se narednih dana na punktovima organizovanim u Medicinskoj školi “Dva heroja”.

Spahić dodaje da je epidemiološka situacija u Novom Pazaru loša, da se iz dana u dan beleži porast broj zaraženih i hospitalizovanih.

- Istovremeno imamo mali broj vakcinisanih, nešto više od 6.000, dok je broj revakcinisanih nešto preko 3.600. Apelujem na građane da se vakcinišu, ali i da se pridržavaju svi protivepidemiskijih mera – poručio je Spahić.

Foto: N. Kočović

 

Tokom vikenda u novopazarsku Opštu bolnicu i Specijalnu bolnicu Novopazarska Banja hospitalizovana je čak 41 osoba, od kojih je 30 iz Novog Pazara, tako da je na bolničkom lečenju trenutno 167 pacijenata, ubedljivo najviše u poslednjih nekoliko meseci.

Dobar deo njih je sa srednje teškom i teškom kliničkom slikom, dok ih je osmoro na respiratorima.

U danima vikenda preminuo je jedan pacijent, iz Novog Pazara, a izlečeno ih je i kući otpušteno desetoro.

Raste i broj pregleda u kovid ambulanti Doma zdravlja gde je za dva dana pregledan 381 pacijent, od kojih je 209 bilo onih koji su se prvi put obratili lekarima za pomoć zbog simptoma sličnih onim koje izaziva virus korona.

Njih 175 je testirano brzim testom, a 51 rezultat je bio pozitivan.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

DA LI JE JUTARNJA RAKIJICA OTROV ILI LEK? Stručnjak za toksikologiju razbila mitove (VIDEO)