GROBLJE PROŠIRUJU PA - PREKOPAVAJU: JKP "Gradsko Zelenilo" u Čačku se suočava sa manjkom mesta za sahranjivanje

V. ILIĆ

17. 03. 2021. u 08:25

UPRAVA gradskog groblja u Čačku se susreće sa problemom manjka mesta za sahranjivanje u skorijoj budućnosti.

ГРОБЉЕ ПРОШИРУЈУ ПА - ПРЕКОПАВАЈУ: ЈКП Градско Зеленило у Чачку се суочава са мањком места за сахрањивање

Foto V. Ilić

Naime, Dragica Juković, tehnički direktor u JP "Gradsko zelenilo", koje se stara o groblju, ističe da će prostora za sahranjivanje biti do kraja kalendarske godine, ali da se trenutno radi na izmeni Plana detaljne regulacije kojim će biti obezbeđeno zemljište za proširenje groblja.

Pored toga, Uprava je došla i na ideju da izvrši ekshumacije na svim grobnim mestima za koja potomci preminulih nisu platili zakup, te da posmrtne ostatke pohrane u zajedničku grobnicu, a ispražnjena grobna mesta ponovo stave na raspolaganje - što je izazvalo negodovanje brojnih Čačana.

ŠUMA

NEDAVNO je bilo planirano da se gradsko groblje širi prema Spomen-parku, te da se poseče šuma, takozvani Krasojevića zabran. Ovome su se usprotivili brojni građani, kojima bi sečom šume groblje "došlo" do ispod prozora.

Inače, kuće nekoliko porodica - Šunderića, Petrovića i Brkovića - nalaze se praktično u samom groblju. Više puta im je obećavano da će ih iseliti i otkupiti njihova imanja, ali od toga nije bilo ništa.

Nedavno je, podsetimo, ovo preduzeće u jednom dnevnom listu objavilo spisak sa imenima na desetine pokojnika za čija grobna mesta niko nije plaćao desetogodišnji zakup. Ovo obaveštenje, ističu u "Gradskom zelenilu", zapravo je poslednji poziv potomcima da što pre izmire obaveze prema preduzeću. U suprotnom, posmrtni ostaci će biti iskopani i pohranjeni u zajedničku grobnicu, a njihova grobna mesta će biti ustupljena drugim "korisnicima".

- Prema Zakonu o sahranjivanju, mi na to apsolutno imamo pravo. Više puta smo odlagali ovu nepopularnu meru, ali istina je da imamo dosta grobnih mesta za koje niko ne plaća zakup decenijama. Čak nam nije poznato ni da li postoje potomci, jer se niko, i pored naših obaveštenja, ne javlja. Imamo primere da su takvi spomenici zapušteni, prete da se sruše i oštete druge spomenike - kaže Dragica Juković.

- Sa druge strane, iamo i onih koji su pristali na ekshumaciju, a njima se deo novca za plaćeni grobni okvir vraća, i to u iznosu do 70 odsto od plaćene sume, o čemu odlučuje posebno oformljena komisija koja ocenjuje stanje okvira.

Čačani su burno negodovali na ovakve mere "Gradskog zelenila", smatrajući da se "kosti pokojnika ne smeju diratri", te da je to "veliki greh". Pored toga, ističu i da prilikom kupovine grobnih mesta "korisnik" kupuje grobni okvir, koji nimalo nije jeftin - trenutno je najviša cena za dva grobna mesta čak 300.000 dinara - a i plaća na svakih deset godina zakup i još svake godine održavanje.

- Ako bi se vršila ekshumacija onih koji nemaju potomke, pitamo se šta se dešava sa plaćenim okvirom. Koga će onda preduzeće obeštetiti - ističe Čačanin Mirko Sarić.

- To je nepravda i, praktično, krađa. Ne znam gde će duša tih ljudi koji su o ovome odlučili...

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

KOJA JE CENA SLOMLJENOG DEČJEG SRCA? Kako su Hrvati, Bugari i Slovenci rasplakali mališane iz Srbije