POČELI RADOVI NA MEDIJANI: Prvi turisti se očekuju u junu (FOTO)

J. Ć.

16. 03. 2021. u 13:38

NAKON što je i više od dve godine od zatvaranja izabran novi izvođač radova, počela je prva faza rekonstrukcije zgrade muzeja na Arheološkom nalazištu Medijana. U toku je sanacija zgrade koja obuhvata unutrašnjost i galeriju, a u planu je i celokupna rekonstrukcija spoljašnosti zgrade sa izgradnjom stepenica, prilaza zgradi i stvaranju adekvatnih uslova za otkrivanje mozaika, nakon čega bi trebalo da nalazište konačno ponovo otvori svoja vrata za posetioce.

ПОЧЕЛИ РАДОВИ НА МЕДИЈАНИ: Први туристи се очекују у јуну (ФОТО)

Foto: Arhiv

Više od 1.000 kvadratnih metara mozaičkih podova u letnjoj rezidenciji cara Konstantina iz 4. veka, među kojima su glava mitskog čudovišta Meduze, rečno božanstvo Flavus, kukasti krst kao simbol trajanja, kao i najveće carske terme u Srbiji tek nedavno otkrivene u Arheološkom parku Medijana u Nišu, na leto će, kako najavljuju čelnici grada NIša, biti dostupni javnosti.

-  Program “Gradovi u fokusu”, koji je finansiran od strane Ministarstva kulture i informisanja i Grada Niša, podrazumeva dve projektne aktivnosti, rekonstrukciju muzejske zgrade koja je u toku i projekat turističke prezentacije koji uskoro počinje. U toku je sanacija terena na prostoru antičkog arheološkog lokaliteta od strane JKP “Mediana” i JKP “Naisus”, a privremeno osvetljenje do kraja meseca postaviće JKP Parking servis.

Radovi se odvijaju planiranim tokom i nema kašnjenja – piše u saopštenju za javnost istaknutom na sajtu Grada NIša. Dodaju da će Arheološki park Medijana, ukoliko sve bude teklo prema planu, biti otvoren početkom leta.

Foto: Arhiv

 

- Sve naredne projektne aktivnosti, kao i nastavak arheoloških istraživanja odvijaće se bez zatvaranja jedinstvenog kompleksa nastalog u vreme Konstantina Velikog (306 – 337) i njegovih sinova – ističu.

Nalazište Medijana smešto je u istočnom delu Niša, na pola puta za Nišku Banju. Nastalo u vreme vladavine cara Konstantina Velikog, kao rimsko naselje ili kompleks letnjih rezidencija tipa urbanih vila i veliko poljoprivredno gazdinstvo, otvorenog tipa, pokraj puta, koji je od Naisa vodio ka istoku, prema Serdici i dalje prema Konstantinopolisu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (1)