VAKCINU PRIMILO VIŠE OD OSAM HILJADA PRIJEPOLJACA: Drugom dozom imunizovano preko 2500 ljudi

A. ROVČANIN

11. 03. 2021. u 16:50

SRAZMERNO broju stanovnika opština Prijepolje prednjači u Zlatiborskom okrugu po broju vakcinisanih građana. Prvu dozu vakcine primilo je više od 8 hiljada žitelja ove opštine, dok se revakcinisalo njih 2500.

ВАКЦИНУ ПРИМИЛО ВИШЕ ОД ОСАМ ХИЉАДА ПРИЈЕПОЉАЦА: Другом дозом имунизовано преко 2500 људи

Foto: A. R.

Iz prijepoljskog Doma zdravlja, naglasili su da imaju dovoljne količine vakcina od sva četiri proizvođača i pozvali stanovništvo da se preko portala eUprava prijave za vakcinaciju.

Zdravstveni radnici u Domu zdravlja, svakodnevno vakcinišu na stotine građana Prijepolja. Nakon što su vakcinu primili žitelji starije dobi, i oni iz kategorije prioritetnih grupa, sada su na red došli mladi koji su se prijavili preko portala eUprava. Direktor Doma zdravlja, doktor Sead Porović, kaže da iz užičkog Zavoda za javno zdravlje redovno stižu dovoljne količine vakcina.

Foto: A. R.

– Kao i u celoj Srbiji i Prijepoljcima su na raspoganju četiri vrste vakcina koje nam Zavod za javno zdravlje iz Užica redovno isporučuje. Do juče je ukupno dato 8.018 vakcina, od toga je revakcinisano 2.500 ljudi, a 5.700 je primilo prvu dozu – isitče doktor Porović.

Pored Doma zdravlja, vakcinacija se vrši i u vakcinalnom punktu u Brodarevu, dok nepokretnim licima, nakon što se prijave za vakcinaciju, zdravstveni radnici dolaze na kućnu adresu.

– Nakon što se u prijavi za vakcinaciju pacijent opredeli koju vakcinu želi da primi, u apslikaciji postoji pitanje da li je sposoban da izađe iz kuce ili nije. U slučaju, da je lice nepokretno to unosi kao odgovor, i mi kasnije nakon što dobijemo spisak izlazimo na teren i dolazimo na kućnu adresu da izvršimo vakcinaciju – pojašnjava doktorka Alisa Rovčanin.

Mnogo razvijenije sredine od Prijepolja znatno teže se nose virusom korona. Iz lokalne samoprave poručuju da su zadovoljni predanim radom zdravstvenih radnika i dobrim odzivom Prijepoljca da prime vakcinu.

– Prvo smo donirali i pomogli izgradnju nastrešnice koja je u tom trenutku bila značajna, nakon toga smo u saradnji sa ZC Užice rekonstruisali i prilagodili jedan prostor koji je u ovom zimskom periodu bio dosta važan kako pacijentima, tako i zdravstvenim radnicima i mislim da je to jedna od najorganizovanijih kovid ambulanti u regionu. Mi smo danas ovde da damo podršku ovim ljudima koji u dve smene vakcinišu 400 ljudi. To je ogroman broj i svaka im čast – naglasio je zamenik predsednika opštine Prijepolje Esad Hodžić.

Pri Opštinskoj upravi, kao jedan od vidova podrške, osnovan je i kol centar za komunikaciju sa pacijentima, a načelnik Opštinske uprave Prijepolja Miodrag Ćubić je rekao da će lokalna samouprava uključiti svu potrebnu logistiku i ljude na korist građana svoje opštine.

Poslednjih dana, u Zlatiborskom okrugu, broj novozaraženih lica korona virusom je porastu. U Prijepolju raste broj prvih pregleda u kovid ambulanti, dok je se broj novozaraženih kreće između 10 i 15 u jednom danu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UKRAJINA POVLAČI RADIKALNI POTEZ: Ovo mnogi nisu očekivali, čak su i Rusi zbunjeni pred Olimpijske igre Pariz 2024