PLAMEN PRETI DA EKSPLODIRA: Od vikenda bukti vatra na deponiji u Kovinu, gde se slojevi đubreta visoki 12 metara

J. J. BALjAK

10. 03. 2021. u 05:55

STANOVNICI Kovina danima se guše u dimu i smradu sa tamošnje deponije, na kojoj je još tokom vikenda izbio požar.

ПЛАМЕН ПРЕТИ ДА ЕКСПЛОДИРА: Од викенда букти ватра на депонији у Ковину, где се слојеви ђубрета високи 12 метара

Foto Đorđe Janićijević

Strahuju i da bi višedecenijska ekološka bomba sada mogla da eksplodira, ukoliko vatra koja je po prvi put izbila negde u dubini ovog smetlišta, dođe u kontakt sa plinovodom, čije su cevi udaljene svega metar i po odatle. Nadležni, međutim, smiruju obećanjima da do takvog scenarija neće doći.

Meštani su rezignirani, naročito oni koji žive u neposrednoj blizini ove neugledne deponije, gde slojevi đubreta dostižu visinu od čak 12 metara. Decenijama, kažu, obijaju pragove svih nadležnih institucija, moleći da to smetlište zatvore, jer zbog smrada ne mogu ni prozore da otvore.

- Ni sam ne znam koliko smo peticija, molbi i žalbi pisali, ali smo uvek ostajali bez odgovora - kivan je Zoran Stojsavljević, koji živi blizu deponije. - Ni veš ne smemo da sušimo u dvorištu, jer se oseća samo smrad. Došlo je do toga da ovde više ne može da se živi, a i pitanje je dana kada će vatra sa deponije stići do plinskih cevi, pa da svi nestanemo.

SMEĆE U PANČEVO

KOVINSKA deponija je trebalo da bude zatvorena još 2012. godine, jer više nema gde da se širi, osim u visinu. Takođe, predviđeno je da se smeće iz te opštine odvozi na uređenu deponiju u Pančevu, a da se na tom mestu napravi transfer-stanica, na kojoj će se odvajati sekundarne sirovine. Zašto to dosad nije realizovano, nije nam poznato.

I u JKP "Kovinski komunalac", čiji radnici od ponedeljka uz pomoć vatrogasaca pokušavaju da ugase vatru koja je izbila na više mesta, kažu da je situacija najgora do sada. Ne znaju na kojoj se dubini nalazi izvor požara, zbog čega strahuju da može doći i do obrušavanja smeća.

STREPNjA Vatra blizu domova, Foto Đorđe Janićijević

- Ekipe će biti na terenu sve dok mesta koja su označena kao žarišta ne budu lokalizovana. Ne možemo predvideti koliko dugo će to trajati, jer je izvor požara negde u dubini, dim izbija i tamo gde ga ne očekujemo, gde nema vatre, ali svakako nema opasnosti od eksplozije plinovoda, jer su te cevi metar i po ispod zemlje - kaže Dragoslav Jeremić, direktor "Kovinskog komunalca".

Predsednica opštine Sanja Petrović saopštenjem je apelovala na građane da ne paniče i najavila da će lokalna samouprava u narednom periodu konačno sagledati mogućnost dugoročnog rešavanja ovog problema. Istakla je i da će po gašenju vatre ekipe VPD "Podunavlje" svojim mašinama razgrnuti deponiju do žarišta, kako bi ta mesta nasuli zemljom i tako sprečili mogućnost ponovnog izbijanja požara.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

EKSPLOZIJA I POŽAR U KNJIGOVODSTVENOJ AGENCIJI U ČAČKU: Oštećen i kozmetički salon, poznato da li ima povređenih