PRIVILEGIJE GDE ODJEKUJE DEČJA GRAJA: Grad Kikinda uvešće nove mere za pomoć porodicama sa tri i više mališana

R. Šegrt

08. 03. 2021. u 17:05

PORED fonda od 145 miliona dinara kojim se finansiraju mere populacione politike, kao što su roditeljski dodatak za prvo i drugo dete, nadoknada nezaposlenim porodiljama, kupovina bebi paketa, stipendiranje studenata, plaćanje prevoza srednjoškolcima i studentima i prevoz dece ometene u razvoju, Grad Kikinda doneće nove mere za pomoć porodicama sa troje i više dece.

ПРИВИЛЕГИЈЕ ГДЕ ОДЈЕКУЈЕ ДЕЧЈА ГРАЈА: Град Кикинда увешће нове мере за помоћ породицама са три и више малишана

Foto R. Šegrt

Upravo iz tih razloga će uvesti karticu "tri plus" koja će im omogućiti određene privilegije.

Radoš Pejović, Foto R. Šegrt

To je zaključak sastanka koji je sa predstavnicima lokalne samouprave održao Radoš Pejović, pomoćnik sekretara Sekretarijata za socijalnu politiku, demografiju i ravnopravnost polova AP Vojvodine.

- Drago mi je što Grad Kikinda ulaže novac u razvoj telanata i što mladima pomaže da studiraju u većim centrima sa namerom da se kasnije vrate.

Bitno je što je grad spreman da pojača demografske mere za brigu o porodici, pa će u narednom periodu dodatno pomoći porodice sa troje i više dece - rekao je Pejović.

Nikola Lukač, Foto R. Šegrt

Pokret za troje i više dece pokrenuo je potrošačku karticu "tri plus" koju je prihvatilo dvadesetak lokalnih samouprava u Srbiji. U Vojvodini je dosad imao samo Irig. Karica glasi na ime majke i omogućava popuste u objektima koji podržavaju ovaj projekat. Imena majki dotavljaju lokalne samouprave i dele kartice.

Iz gradskog budžeta Kikinde izdvaja se 90 miliona dinara za brigu o porodici, a gradonačelnik Nikola Lukač najavljuje da će naredne godine suma biti veća.

- Rado ćemo se priključiti svim državnim projektima, tako da ćemo uvesti karticu "tri plus" i uskoro ćemo sugrađanima sa troje i više dece saopštiti koje pogodnosti će moći da ostvare - izjavio je Lukač.

NOVAC IZ BUDžETA

U BUDžETU Kikinde za naknade nezaposlenim porodiljama opredeljeno je 10,5 miliona dinara, za roditeljski dodatak za prvo dete 6,3 miliona dinara, za drugo dete četiri miliona, za bebi pakete 4,2 miliona. Za studentske stipendije 8,7 miliona, za prevoz srednjoškolaca 33, a studenata 12 miliona, za prevoz dece ometene u razvoju oko milion dinara.

Pokrajinski sekretarijat za socijalnu politiku, demografiju i ravnopravnost polova prikuplja informacije u svim opštinama u Vojvodini radi izrade demografske strategije. Radi toga će, tzv. porodični karavan Sekretarijata za socijalnu politiku, demografiju i ravnopravnost polova obići sve opštine u Pokrajini.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

POLICIJA BLOKIRA PRILAZ: Stigao bager u dvorište kuće gde je nestala mala Danka (FOTO/VIDEO)