PRVI KORAK ZA UVOĐENJE BUNJEVAČKOG JEZIKA: Skupština grada Subotice odlučuje o izmeni Statuta Grada

J.L.

03. 03. 2021. u 15:11

NA dnevnom redu sutrašnje, sedme sednice Skupštine grada Subotice biće 23 tačke dnevnog reda, među kojima je najvažnija Odluka o izmeni i dopuni Statuta Grada Subotice.

ПРВИ КОРАК ЗА УВОЂЕЊЕ БУЊЕВАЧКОГ ЈЕЗИКА: Скупштина града Суботице одлучује о измени Статута Града

Foto: Skupština grada Subotice

Predloženom izmenom Statuta Grada bunjevački jezik biće uvršten u ravnopravnu službenu upotrebu, rame uz rame sa srpskim, mađarskim i hrvatskim.


-Statut Grada je osnovni pravni akt i ne dešava se često da se on menja a kada do toga dođe, to se radi  po otežanoj proceduri. Sutra ćemo pristupiti prvoj fazi, izabraće se komisija koja će izraditi predlog o izmenama i dopunama Statuta  i kada ona bude sastavila tekst o njemu će se Skupština ponovo izjašnjavati -  objasnio je Balint Pastor, predsednik Skupštine grada. – Predlog za pristupanju  promene Statuta dobili smo od Gradskog veća, njegovu promenu je u formalnom smislu inicirao gradonačelnik. Podsećam da sam 30. septembra prošle godine imao sastanak sa predstavnicima Bunjevačkog nacionalnog saveta, koji su tada izrazili želju da bunjevački jezik bude službeni jezik i ja sam ih u tome podržao.  Na osnovu zakona oni mogu da traže da se jezik uvede u službenu upotrebu u naseljenim mestima gde srazmera Bunjevaca dostiže 15 odsto, to  nije situacija na teritoriji celog grada, ali je gradonačelnik odlučio da ipak bude uveden svuda.  To je jedan demokratski potez i kada stignemo do kraja  procedure Subotica će biti grad koji u službenoj upotrebi ima četiri jezika.

Pastor je dodao da je ovo primer načela pozitivne diskriminacije,  te da predlog nije donet da bi se naškodilo bilo kojoj drugoj nacionalnoj zajednici.

-Bunjevci imaju nacionalni savet, imaju standardizovan jezik koji se uči u školama i zaista ne vidim razlog da se predlog za uvođenje jezika u službenu upotrebu ne podrži – dodao je Pastor.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

TREBALE MU PARE ZA TIKET, PA UZEO ŽENINU KARTICU: Došla je sa posla umorna i odmah legla da spava, to mi je bila idealna šansa (VIDEO)