BELA MAČKA POSTAJE MUZEJ: Na temeljima jedne od najstarijih zgrada u Pirotu niče zdanje u slavu ćilimarstva

V. ĆIRIĆ

01. 03. 2021. u 08:25

DOTRAJALA i poodavno urušena kuća koju Piroćanci znaju pod nazivom Bela mačka, uskoro će - uz saglasnost Zavoda za zaštitu spomenika kulture - biti uklonjena, a na njenom mestu, praktično na istim temeljima, biće sagrađen Muzej ćilimarstva.

БЕЛА МАЧКА ПОСТАЈЕ МУЗЕЈ: На темељима једне од најстаријих зграда у Пироту ниче здање у славу ћилимарства

Deo istorije kojem nema spasa / Foto V. Ćirić

Kako je najavljeno, novi zdanje će zadržati karakteristike epohe u kojoj je podignuta jedna od najstarijih pirotskih kuća, 1967. proglašena kulturnim dobrom. Nažalost, zbog nesporazuma sa potomcima vlasnika, prava zaštita nikada nije realizovana...

- Posle elaborata o trenutnom stanju objekta, radi se projektna dokumentacija za rekonstukciju koju je nemoguće obaviti na klasičan način, pa smo se opredelili za gradnju na starim osnovama. Verujem u to da će idejno rešenje biti završeno do proleća - kaže pomoćnik gradonačelnika zadužen za vanprivredu Bojan Ranđelović, podsećajući i na to da je, još pri urušavanju prvog zida, građevinska inspekcija zapečatila ruinu i postavila ogradu koja štiti prolaznike.

A zgrada Bela mačka je sredinom 19. veka bila jedna od nekolicine modernijih. Osim glavnog zdanja, u dvorištu su postojale i pomoćne zgrade, što je retkost jer su u vreme Turaka za ovakvu kuću bile neophodne i posebne dozvole... Unutrašnjost je povezana drvenim stepenicama, a među prostorijama je i "skrišnica" - za sakrivanje od očiju običnog sveta, zatim prostorija za žene okrenuta ka dvorištu, da ne vide šta se zbiva u čaršiji, te konačište, štale za konje, plitko ukopani podrumi za vino i rakiju... Toalet se nalazio pedesetak metara dalje, ka obali Gradašničke reke.

Nameštaj unutar kuće i odaja je sav bio u duborezu, delo čuvenih majstora iz Debra u sadašnjoj Severnoj Makedoniji...

Novac za najavljene radove će, po svemu sudeći, biti obezbeđen iz pretpristupnih fondova EU, a po završetku posla, u budućem muzeju ćilimarstva bi trebalo da se nađe više od 300 nesvakidašnjih eskponata, ali i drugi predmeti koji su vezani za zanat koji je slavu Pirota proneo širom sveta.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

LEGENDA KOŠARKE ŠOKIRALA EVROPU: Evo snimka na kome krade parfeme u Beogradu (VIDEO)