BELA MAČKA POSTAJE MUZEJ: Na temeljima jedne od najstarijih zgrada u Pirotu niče zdanje u slavu ćilimarstva

V. ĆIRIĆ

01. 03. 2021. u 08:25

DOTRAJALA i poodavno urušena kuća koju Piroćanci znaju pod nazivom Bela mačka, uskoro će - uz saglasnost Zavoda za zaštitu spomenika kulture - biti uklonjena, a na njenom mestu, praktično na istim temeljima, biće sagrađen Muzej ćilimarstva.

БЕЛА МАЧКА ПОСТАЈЕ МУЗЕЈ: На темељима једне од најстаријих зграда у Пироту ниче здање у славу ћилимарства

Deo istorije kojem nema spasa / Foto V. Ćirić

Kako je najavljeno, novi zdanje će zadržati karakteristike epohe u kojoj je podignuta jedna od najstarijih pirotskih kuća, 1967. proglašena kulturnim dobrom. Nažalost, zbog nesporazuma sa potomcima vlasnika, prava zaštita nikada nije realizovana...

- Posle elaborata o trenutnom stanju objekta, radi se projektna dokumentacija za rekonstukciju koju je nemoguće obaviti na klasičan način, pa smo se opredelili za gradnju na starim osnovama. Verujem u to da će idejno rešenje biti završeno do proleća - kaže pomoćnik gradonačelnika zadužen za vanprivredu Bojan Ranđelović, podsećajući i na to da je, još pri urušavanju prvog zida, građevinska inspekcija zapečatila ruinu i postavila ogradu koja štiti prolaznike.

A zgrada Bela mačka je sredinom 19. veka bila jedna od nekolicine modernijih. Osim glavnog zdanja, u dvorištu su postojale i pomoćne zgrade, što je retkost jer su u vreme Turaka za ovakvu kuću bile neophodne i posebne dozvole... Unutrašnjost je povezana drvenim stepenicama, a među prostorijama je i "skrišnica" - za sakrivanje od očiju običnog sveta, zatim prostorija za žene okrenuta ka dvorištu, da ne vide šta se zbiva u čaršiji, te konačište, štale za konje, plitko ukopani podrumi za vino i rakiju... Toalet se nalazio pedesetak metara dalje, ka obali Gradašničke reke.

Nameštaj unutar kuće i odaja je sav bio u duborezu, delo čuvenih majstora iz Debra u sadašnjoj Severnoj Makedoniji...

Novac za najavljene radove će, po svemu sudeći, biti obezbeđen iz pretpristupnih fondova EU, a po završetku posla, u budućem muzeju ćilimarstva bi trebalo da se nađe više od 300 nesvakidašnjih eskponata, ali i drugi predmeti koji su vezani za zanat koji je slavu Pirota proneo širom sveta.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ISPOVEST RODITELJA UBIJENE ANGELINE AĆIMOVIĆ: Godinu dana od masakra u Ribnikaru (VIDEO)