NAGRADA ZA MLADU BELOCRKVANKU: Taisa Deljanin jedina iz Srbije dobila medalju "Ruža Lidice"

J. J. Baljak

25. 02. 2021. u 12:13

MLADA Belocrkvanka Taisa Deljanin dobila je medalju „Ruža Lidica“ na međunarodnoj dečjoj izložbi lepih umetnosti „Lidice 2020“ , čija je tema ovoga puta bila – zavičaj.

НАГРАДА ЗА МЛАДУ БЕЛОЦРКВАНКУ: Таиса Дељанин једина из Србије добила медаљу Ружа Лидице

Foto: J.J. Baljak

Među više od 30.000 pristiglih radova mladih umetnika iz zemlje domaćina – Češke i cele Evrope, 558 je poslato iz Srbije. Od njih je samo Taisa dobila prestižnu nagradu za svoju modernu skulpturu ptice, koju je napravila od drveta pronađenog na obali Dunava, dok je još petoro učesnika iz Srbije dobilo manja priznanja.

- Privilegija je dobiti ovu nagradu, pogotovo u tako jakoj konkurenciji. Nije mi bilo teško da odlučim šta ću napraviti za ovu izložbu, jer je moje rodno mesto moja velika inspiracija. Zavičaj je ono što uvek ostaje u našim srcima – kaže mlada Belocrkvanka.

Dodela priznanja nagrađenoj deci iz Srbije, zbog epidemiološke situacije nije organizovana u ambasadi Češke u Beogradu, kao što je bilo predviđeno, ali je za Taisu bila upriličena svečanost u njenoj školi u Beloj Crkvi.

Prisutna je bila i predsednica Nacionalnog saveta češke nacionalne manjine Ljiljana Stehlik, koja je najavila da će oni biti suorganizatori Taisine prve samostalne izložbe, s obzirom na to da mlada umetnica već ima pozamašnu zbirku svojih likovnih radova.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

SVE ZA UREDNO DVORIŠTE, A I ČISTA KOLA: Pratimo ritam proleća