MASOPUST U KRUŠČICI: Pripadnici češke nacionalne manjine maskama ispraćaju zimu

J. J. Baljak

22. 02. 2021. u 18:05

U BELOCRKVANSKOM selu Kruščica održan je tradicionalni zimski maskenbal ili, kako ga zovu tamošnji pripadnici češke nacionalne manjine – masopust.

МАСОПУСТ У КРУШЧИЦИ: Припадници чешке националне мањине маскама испраћају зиму

Foto: J.J.B.

Tokom ove trodnevne svetkovine, kojoj se najviše raduju mališani, organizovana su razna druženja, maskenbalske povorke i zabave, kojima se završava vreme poklada i simbolično oprašta od zime.

Udruženje građana „Češka beseda“ iz Kruščice je u saradnji sa Nacionalnim savetom Čeha, učiteljem češkog jezika Stanislava Havela i koreografa folklora Zlatka Irovića, organizovalo radionice na temu identiteta, stereotipa, predrasuda i komunikacije.

Zatim je vesela maskenbalska družina obilazila seoska domaćinstva i zajedno sa domaćinima igrala i veselila se. Učesnici su pevali i recitovali pesmice, a domaćini ih nagrađivali kolačima i slatkišima.

-Masopust je samo jedna od manifestacija, koju su naši preci doneli pre gotovo dva veka, a mi se trudimo da ih u malo izmenjenom obliku sačuvamo kao našu nematerijalnu kulturnu baštinu – kaže Ljiljana Stehlik, predsednica Nacionalnog saveta Čeha.

Izabrane su i najlepše i najoriginalnije maske, čijim nosiocima su dodeljene i nagrade.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!