EPIDEMIJA U NOVOM PAZARU: Preminula tri kovid pacijenta, hospitalizovano 95 osoba

N. Kočović

19. 02. 2021. u 11:41

U NOVOPAZARSKOJ Opštoj bolnici u poslednja 24 sata preminule su tri osobe, dve iz ovog grada i jedna iz Raške, od posledica izazvanih korona virusom, a što je najveći broj žrtava te zarazne bolesti od početka 2021. godine.

ЕПИДЕМИЈА У НОВОМ ПАЗАРУ: Преминула три ковид пацијента, хоспитализовано 95 особа

Foto: N.Kočović

Poslednji put da je toliko osoba preminulo u jednom danu bio je 31. decembra prošle godine, dok je u ovoj tek u nekoliko navrata zabeleženo da po dva pacijenta preminu u roku od 24 sata.

Prema podacima lokalnog Štaba za vanredne situacije, u zdravstvenim ustanovama Novog Pazara trenutno je hospitalizovano 95 pacijenata, od kojih je četvoro na respiratorima, a dvoje na kiseoničkoj podršci.

U kovid ambulanti Doma zdravlja obavljeno je 105 pregleda, od kojih se 48 osoba prvi put javilo lekarima, dok su ostali uradili kontrolne preglede.

Tokom poslednja 24 sata testirane su 44 osobe od kojih je 10 bilo pozitivno.

Broj vakcinisanih u Novom Pazaru prešao je 3.500, ali je to znatno manje u poređenju sa gradovima slične veličine.

Imunizacija se obavlja na punktovima u Zavodu za javno zdravlje, Domu zdravlja i Domu omladine, a oni koji su rešili da se vakcinišu hvale kako je sve organizovano.

- Sve protiče u najboljem redu, lekari i tehničari su ljubazni i predusretljivi. Odlučila sam se za Fajzerovu vakcinu, htela sam isključivo nju i čekala sam dvadesetak dana poziv – kaže Senada.

Na raspolaganju Novopazarcima su vakcine sva tri proizvođača. Među vakcinisanim najviše je penzionera i starijih građana, dok je mlađih znatno manje.

- Nemamo tačne podatke koliko ljudi čekaju nakon prijave, ali se najduže čekalo za Fajzerovu vakcinu. Oni koji su se prijavljivali za kinesku, dobijali su poziv za sledeći dan – objašnjava doktorka Ines Vučelj.

Medicinskom osoblju, ali i pacijentima, na vakcinalnim punktovima pomažu i učenici Medicinske škole “Dva heroja” koji popunjavaju obrasce i objašnjavaju starijim sugrađanima proceduru.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UKRAJINA POVLAČI RADIKALNI POTEZ: Ovo mnogi nisu očekivali, čak su i Rusi zbunjeni pred Olimpijske igre Pariz 2024