SOMBORCI DANAS NIZOM SVEČANOSTI OBELEŽILI DAN GRADA: Povelja Crvenom krstu Sombora

J.Bekić

17. 02. 2021. u 19:52

NIZOM manifestacija Sombor je danas obeležio Dan grada, 17. februar.

СОМБОРЦИ ДАНАС НИЗОМ СВЕЧАНОСТИ ОБЕЛЕЖИЛИ ДАН ГРАДА: Повеља Црвеном крсту Сомбора

Foto: J.B.

Svečana akademija održana je u Narodnom pozorištu. Tim povodom, gradonačelnik Sombora Antonio Ratković, Povelju grada uručio je Crvenom krstu Sombora, odnosno sekrtarki Biljani Klipa, kao priznanje za dostignuća u prethodnoj godini.

Foto: J.B.

Crvenom krstu je pripala i novčana nagrada od 120.000 dinara.Zaslužnim kolektivima, organizacijama i pojedinima uručene su zahvalnice.

Dan Grada ove godine posvećen je obeležavanju 280 godina uzgajanja kukuruza, veku od osnivanja Bunjevačkog kola i 100 godina od prvog posleratnog popisa i prvog pominjanja monoštorskih Roma.

Foto: J.B.

Sombor je status slobodnog kraljevskog grada stekao 17. februara 1749. godine, kada je Austrougarska carica Marija Terezija, potpisala privilegijalno pismo. U vremenu između dva svetska rata Sombor je izgubio status grada, da bi mu odlukom Vlade Srbije, odnosno usvajanjem Zakona o teritorijalnoj organizaciji Republike Srbije, status bio vraćen 2008. godine.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!