TABLA LAZI KOSTIĆU NA AUTO-PUTU: Postavljena ploča sa likom velikog pesnika iz Kovilja

V.C.S.

09. 02. 2021. u 17:46

INFO table posvećene velikom pesniku i prvom predsedniku Udruženja novinara Srbije (UNS) Lazi Kostiću, čija će godišnjica rođenja biti obeležena 12. februara, u njegovom rodnom Kovilju, ponovo su postavljene uz auto-put Beograd – Novi Sad, objavilo je Udruženje novinara.

ТАБЛА ЛАЗИ КОСТИЋУ НА АУТО-ПУТУ: Постављена плоча са ликом великог песника из Ковиља

Info tabla

UNS i Putevi Srbije su zajedno postavili ove info table u smeru ka Novom Sadu, kao i u smeru ka Beogradu, kako bi podsetili ljude kako da dođu do Kovilja, obiđu Kostićevu rodnu kuću i druge znamenosti ovog kraja.

- Ovo je bio naš dug prema prvom predsedniku udruženja novinara Lazi Kostiću. Verujem da je to tek početak zajedničkih akcija UNS i „Puteva Srbije“, i očekujemo da ćemo uskoro na Koridoru 10, kod Smederevske Palanke, zajedno postaviti info tablu sa putokazom ka novinarskoj kući Pere Todorovića, čiju obnovu upravo završavamo - kaže generalni sekretar UNS Nino Brajović.   


V.d. direktora „Puteva Srbije“ Zoran Drobnjak rekao je da obaveza „Puteva“ nije samo briga o saobraćajnicama, već i da upoznaju građane i goste o istoriji naše zemlje.
- Postavljanjem ovakvih info tabli želimo ljudima da pokažemo kulturno nasleđe naše zemlje, a rodno mesto velikog Laze Kostića to svakako jeste. Radujem se daljoj saradnji sa Udruženjem novinara i drugim organizacijama - kaže Drobnjak.

Laza Kostić, voljeni pesnik, doktor pravnih nauka, advokat, estetičar, osnivač Udruženja novinara i prvog „jačačkog društva“ kod nas (preteča današnje teretane), rođen je 12. februara 1841, u Kovilju, a umro 26. novembra 1910. u Beču. U Kovilju je postoji spomen ploča na njegovoj rodnoj kući, koja pripada parohijskom domu, postoji Lazina bista u osnovnoj školi, koja nosi njegovo ime, dok je u Muzeju Kovilja za autora čuvenih pesama „Santa Maria dela Salute“ i „Međ javom i međ snom“ odvojen poseban kutak.

Što se tiče Petronija Pere Todorovića, čija će info tabla takođe uskoro biti postavljena, on je bio ne samo srpski novinar i pisac, već i jedan od osnivača i vođa Narodne radikalne stranke i prvi srpski urednik senzacionalističke štampe (list „Male novine“). Rođen je 2. maja 1852. u Vodicama, kraj Smederevske Palanke, a umro 24. oktobra 1907, u Beogradu. U mladosti je bio među prvim pristalicama Svetozara Markovića.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

DANAS JE DOBAR DAN ZA SRBIJU: Vučić se oglasio sa važnim vestima (FOTO)