ATRAKTIVNE MIMOZE ISPRED PIJACE U PARAĆINU: Kupaca prelepih grančica uvek ima, a evo koja im je cena

Z. Rašić

06. 02. 2021. u 16:23

PENZIONER iz Jagodine Miloje Milojević Mika (66) dva puta nedeljno prodaje mimoze u Paraćinu, a prve su ove zime stigle u Srbiju pred Badnji dan. Nabavlja ih sa crnogorskog primorja gde su počele da cvetaju dosta rano, još polovinom decembra.

АТРАКТИВНЕ МИМОЗЕ ИСПРЕД ПИЈАЦЕ У ПАРАЋИНУ: Купаца прелепих гранчица увек има, а ево која им је цена

Foto: Z. Rašić

Međutim, transport je ove sezone, ističe prodavac, vrlo težak, jer zbog pandemije kovida mnoge autobuske linije više nisu u funkciji.

U Srbiji se mimoza smatra prvim vesnikom proleća iako se pojavljuje praktično usred zime. Zato ovo prelepo žuto cveće, koje asocira na radost, u gradu na Crnici ima redovne kupce. Milojević mimozu prodaje pune tri decenije.

- Utorkom i petkom sam u Ćupriji, sredom i subotom u Paraćinu, četvrtkom u Despotovcu... Dok sam bio zaposlen u firmi, mimoze sam prodavao samo vikendom, a sada svakodnevno . Najbolje prođem na paraćinskoj pijaci jer ovde vlada pravi kult poklanjanja cveća, a posebno mimoza za koje se smatra da u kuću unose radost -priča naš sagovornik.

Foto: Z. Rašić

 

Ove zime Milojević mimoze nabavlja iz Baošića. U Herceg Novom, uprkos drugačijem mišljenju, vrlo ih malo ima, pa su Baošići, Đenovići, Radovići, Zelenika... za nabavku „zakon“. Mimoza je, inače, drvo koje pripada rodu bagrema i Crnogorci ga sade u dvorištima. Izraste vrlo visoko za 12-15 godina. Cveta uglavnom u januaru.

Rascvetale prelepe grančice Miloje prodaje za 100 ili 150 dinara, zavisno od kvaliteta i veličine. A kad je mimoza u pitanju, bez obzira na besparicu i koronu – kupaca uvek ima.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

IZGUBIO SAM 400.000 EVRA, DUŽAN SAM JOŠ 80.000: Surova ispovest Aleksandra bivšeg kockara (VIDEO)