ZAŠTITILI SELO OD LEŠINA: Ekolozi sprečili da se u Bačkom Brestovcu formira opštinska deponija uginulih životinja

Z. Rajić

06. 02. 2021. u 07:26

Ekolozi iz Bačkog Brestovca kod Odžaka izborili su se da u ataru njihovog sela ne bude formiran sabirni centar za odlaganje uginulih životinja iz svih devet naselja u opštini.

ЗАШТИТИЛИ СЕЛО ОД ЛЕШИНА: Еколози спречили да се у Бачком Брестовцу формира општинска депонија угинулих животиња

Osujećena namera da stočno groblje postane sabirni centar / Foto Z. Rajić

Pretvaranje brestovačkog stočnog groblja, zvanog Mrcinjak, u opštinsku deponiju za animalni otpad bilo je predviđeno Ugovorom o preuzimanju sporednih proizvoda životinjskog porekla, koji je Opština Odžaci sklopila sa preduzećem "Energo-zelena d.o.o." iz Inđije.

Na odredbu iz aneksa ugovora, kojom je kao centralna lokacija za skladištenje životinjskih leševa sa teritorije opštine označen Bački Brestovac, oštro je reagovao Tihomir Katić, predsednik Podružnice ekologa u ovom selu, ističući da bi Mrcinjak postao žarište zaraznih bolesti.

- Stočno groblje je od seoskih kuća udaljeno nepunih 300 metara, a zaraza bi se prenela preko pasa i mačaka, koji bi raznosili ostatke uginulih životinja. Ako bi se leševi, kao i dosad, prevozili kroz selo do kafilerije u Somboru u otvorenim kontejnerima, bilo bi to nepodnošljivo, jer meštani i u sadašnjem obimu Mrcinjaka prilikom takvog transporta trpe strahovit smrad - predočio je Katić.

Od prošle godine somborska kafilerija je pripojena firmi "Energo-zelena", koja će sav životinjski otpad iz odžačke opštine odvoziti na spaljivanje i ostale tretmane u Inđiju. U Somboru se animalni otpad više neće obrađivati, ali će se deponovati, jer će dosadašnja kafilerija biti transferna stanica "Energo-zelene".

Katić napominje da bi lokalna samouprava, umesto namere da Brestovčanima maltene pred kuće istovaruje lešine iz cele opštine, trebalo da se pobrine za bezbednost sadašnjeg Mrcinjaka.

- Tamo se za uginule životinje kopaju rupe, ali se crkotine razbacuju svuda okolo. Meštani ne mogu sami da ubacuju lešine u jamu, nego ih ostavljaju onde gde im je zgodno. Potrebno je da se osim table sa zabranom bacanja strvina izvan punkta, postavi i ona koja će ljude uputiti da uginulu stoku prijave u JKP "Brestkom", čijom bi mehanizacijom trebalo da se pravi red na Mrcinjaku, a rupe, kad se napune, preliju krečom - naglašava Katić.

PROMENjENA LOKACIJA

Brestovčani su odahnuli, jer je iz Opštinske uprave stiglo obaveštenje da "sabirno mesto za deponovanje uginulih životinja nije određeno, ali lokacija u Bačkom Brestovcu više nije u razmatranju".

- Aneks 1 ugovora nije poništen, ali je u toku izrada aneksa 2, kojim će se promeniti lokacija - saopštio je Ljubomir Belić, pravnik u Opštinskoj upravi.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

TREBALE MU PARE ZA TIKET, PA UZEO ŽENINU KARTICU: Došla je sa posla umorna i odmah legla da spava, to mi je bila idealna šansa (VIDEO)