LABUDOVI UGINULI, A UZROK NEPOZNAT: U Jojkića dunavcu prošle nedelje stradalo još devet ptica

A. Z. KLISURIĆ

16. 09. 2020. u 09:22

JOŠ jedan pomor labudova dogodio se u Jojkića dunavcu.

ЛАБУДОВИ УГИНУЛИ, А УЗРОК НЕПОЗНАТ: У Јојкића дунавцу прошле недеље страдало још девет птица

Foto: Privatna arhiva

Prethodnih dana uginulo je još devet labudova, što je ukupno 17, otkako je u julu pronađeno osam ptica. Uzrok uginuća i dalje nije poznat, s obzirom na to da u blizini nema ispusta otpadnih voda, kao ni potencijalnih zagađivača. Članovi Udruženja "Eko - Pančevački rit" zabrinuti su jer se ovo ponovilo posle dva meseca.

- Nakon pomora koji se dogodio u julu, ptice su se polako vraćale u Jojkića dunavac, nakon što je reka nadošla i sveža voda ušla u ovaj rukavac. Među njima su bili labudica i labud sa šest mladih - rekli su nam iz Udruženja "Eko - Pančevački rit". - Nažalost, mladi i i labud su uginuli tokom prošle nedelje i sada je ostala samo ženka. U subotu smo u Velikom kanalu, u koji se uliva voda iz Jojkića dunavca na oko tri kilometra, pronašli još jednog labuda, a u ponedeljak još jednog. Pronašli smo i jednu patku. Zabrinuti smo zbog ove situacije.

Kako su nam rekli iz ovog udruženja, oni su obavestili nadležne, a jedan od labudova odnet je na obdukciju koja će biti urađena na Veterinarskom fakultetu.

Foto: Privatna arhiva

I tokom prvog pomora inspekcija je bila obaveštena, a kako su nam tada rekli iz Sekretarijata za inspekcijske poslove, oni su obišli mesto pomora, ali uzrok nije pronađen.

POMOR I U GALOVICI

I ŽITELjI Novog Beograda bili su uznemireni kada su prethodnih dana na kanalu Galovica zatekli sliku uginule ribe. Velika količina mrtve ribe plutala je vodom, a šta je uzrok ovog pomora nije poznato. Prema rečima ljudi koji stanuju u blizini, čak su se osećali i neprijatni mirisi.

- Vodni inspektor sproveo je inspekcijski pregled vode u Jojkića dunavcu. Tom prilikom voda je bila tamne boje, bez mirisa. U tom delu Dunava nema ispusta otpadnih voda, kao ni potencijalnih zagađivača - rekli su nam iz ovog sekretarijata. - Postojala je sumnja da je otpadna voda curila iz fekalnog kolektora JKP "Beogradski vodovod i kanalizacija" iz naselja Borča i Kotež. Sa predstavnicima pomenutog preduzeća obiđena je cela trasa kolektora i nije ustanovljeno curenje otpadnih voda.

Foto: Privatna arhiva

 

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (2)

NOVAK ĐOKOVIĆ GLEDA I NE VERUJE! Evo šta je Rafael Nadal upravo rekao o Noletu u Madridu