UKINUTA TAKSA I DALJE NA RAČUNU: Žitelji Bačkog Brestovca ogorčeni što JKP traži da plate osporenu naknadu za vodomer

Z. Rajić

01. 02. 2021. u 07:26

ŽITELjI Bačkog Brestovca u opštini Odžaci neprijatno su iznenađeni decembarskim računima za vodu, koje im je ovih dana dostavilo JKP "Brestkom", jer je na njima i dalje prisutna stavka "naknada za vodomer", u mesečnom iznosu od 64,80 dinara.

УКИНУТА ТАКСА И ДАЉЕ НА РАЧУНУ: Житељи Бачког Брестовца огорчени што ЈКП тражи да плате оспорену накнаду за водомер

JKP "Brestkom"

Oni zbog toga negoduju, jer je ta dažbina, pod nazivom "naknada za održavanje vodomera", ukinuta u Odžacima i još sedam sela, u kojima komunalnu delatnost obavlja JKP "Usluga". Učinjeno je to na osnovu opštinske Odluke o snabdevanju vodom za piće, kojom je 1. decembra prošle godine ozvaničen nalaz Sektora za inspekcijski nadzor Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture da je vodomer imovina JKP, te da potrošači nisu dužni da na njega plaćaju bilo kakvu naknadu.

Brisanje te dažbine na računima za vodu izborio je ekolog Dušan Mirković iz Odžaka posle skoro 10 godina upornog ukazivanja da je taksa na vodomer nezakonita, što je lane konačno potvrdila republička inspekcija. Mirković je apelovao na potrošače širom Srbije da zahtevaju ukidanje "vodomernog" nameta, koji postoji u mnogim gradovima i opštinama pod različitim imenima. Nije smatrao za shodno da takav poziv uputi i meštanima Bačkog Brestovca, očekujući da će opštinska odluka automatski biti primenjena i u ovom, kao i u ostalih osam naselja u opštini.

Račun JKP "Brestkom"

- To što "Brestkom" i dalje naplaćuje taksu, koja je zvanično ukinuta, predstavlja drskost i ponižavanje korisnika komunalnih usluga. U preduzeću se pravdaju time da nisu mogli da promene program po kojem naplaćuju račune, što je neprihvatljivo, jer su mogli da se ugledaju na JKP iz Odžaka - ogorčen je korisnik iz Bačkog Brestovca.

Direktor JKP "Brestkom" Ninko Adamović priznaje da na najnovijim računima za vodu nije trebalo da bude "naknada za vodomer", ali ističe da se to nije dogodilo namerno.

- Uvek imamo problema sa usklađivanjima na prelasku iz jedne u drugu godinu. Naravno da smo obavezni da primenimo odluku o ukidanju naknade za vodomer, ali programer to nije uspeo da unese u decembarske račune pre njihovog štampanja. Zanimljivo je kako su potrošači osetljivi na plaćanje naknade od 64 dinara, a neki od njih duguju za vodu i do 100.000 dinara. Videćemo kako da im vratimo ta 64 dinara, a tog potraživanja sigurno neće biti na sledećem računu - rekao je Adamović.

U VRBASU NIJE REALNO

Ekolozi u Vrbasu, prihvatajući apel Dušana Mirkovića, uputili su zahtev JKP "Komunalac" za ukidanje takse na vodovodni priključak, ali su dobili odgovor da to u ovom trenutku nije realno, jer je preduzeće opterećeno kreditom Nemačke razvojne banke, koja u toj opštini finansira poboljšanje vodosnabdevanja u Kucuri i Savinom Selu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ETO, JAVLJA MI SE! Kako je Novak Đoković šokirao novinarku CNN-a