PRVA PROJEKCIJA NAKON VIŠE OD DVE DECENIJE: Bioskop na nezvanični Dan vranjskog Pozorišta

J.Stojković

30. 01. 2021. u 10:07

NA današnji dan 1896. godine Vranjanci su odigrali prvu pozorišnu predstavu. Bio je to Njegošev „Gorski vijenac“ u režiji Radoja Domanovića, koji je u tom periodu po kazni bio profesor Gimnazije u Vranju. To je prvi važniji datum za koji se vezuje početak pozorišnog života u Vranju.

ПРВА ПРОЈЕКЦИЈА НАКОН ВИШЕ ОД ДВЕ ДЕЦЕНИЈЕ: Биоскоп на незванични Дан врањског Позоришта

Foto: J.S.

Vranjanci su 5. oktobra 1942. godine formirali „Pozorište građanske kasine“. Okružno narodno pozorište u Vranju osnovano je 27. aprila 1946. godine i uspešno je radilo do 31. januara 1954. godine. Potom je usledio period uspešnog delovanja amaterskog pozorišta, sa stalnim repertoarom.

Pozorište „Bora Stanković“ 5. septembra 1997. godine je postalo profesionalno i ponovo se pridružilo porodici profesionalnih teatara Srbije. Pozorišni život u Vranju odvija se u zgradi koju je 1892. godine izgradio vranjanski trgovac Janča Jovanović. I danas se sala i scena nalaze na istim temeljima, a novi deo i adaptacija urađeni su 1993. i 1998. godine.

Zgrada pozorišta teško je stradala u požaru 2012. godine. 21. oktobra 2019.godine svečano je otvorena obnovljena zgrada pozorišta „Bora Stanković“ u čiju je rekonstrukciju uloženo 368 miliona dinara.

Danas je u u zgradi pozorišta koje nosi ime proslavljenog pisca Bore Stankovića planirana prva bioskopska projekcija nakon više od dve decenije. Naime, danas će biti u Sali Pozorišta  otvoren Bioskopa najavljene su dve projekcije domaćeg filma "Ime naroda" Darka Bajića.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ETO, JAVLJA MI SE! Kako je Novak Đoković šokirao novinarku CNN-a