VLADA MAĐARSKE OBNOVLJA HOTEL U BAČKOJ TOPOLI: Posle više od dve decenije nađeno rešenje

J. L.

30. 01. 2021. u 11:40

POSLE više od skoro dve decenije tavorenja i propadanja konačno je pronađeno rešenje za spas hotela u centru Bačke Topole.

ВЛАДА МАЂАРСКЕ ОБНОВЉА ХОТЕЛ У БАЧКОЈ ТОПОЛИ: После више од две деценије нађено решење

Foto Privatna arhiva

Agilnošću lokalne samouprave uz veliku pomoć Vlade Mađarske obezbeđeno je 440 miliona dinara za obnovu hotela.

Kako je najavljeno, Vlada naših severnih suseda u obnovu hotela uložiće 1,3 milijarde forinti (oko 330 miliona dinara), dok će ostatak biti finansiran iz budžeta opštine.

- Zahvaljujem se mađarskoj vladi, Fondaciji "Betlen Gabor" i Ištvanu Pastoru, predsedniku Skupštine AP Vojvodine i Saveza vojvođanskih Mađara na pomoći i podršci u realizaciji ovog veoma važnog projekta - kaže Adrian Satmari, predsednik opštine Bačka Topola.

- Opština je ovaj objekat kupila 2015. godine, a prvi korak je bilo rušenje četvrtog sprata i izgradnja krova.

ĐAČKI DOM

POSLE kompletne obnove Bačka Topola će dobiti likovni, kulturni i administrativni centar. U objektu u samom srcu grada biće i učenički dom sa 59 mesta, velika sala za sastanke i kompletna opštinska uprava.

Kada bude završen, nekadašnji hotel u centru Bačke Topole, dobiće potpuno novi izgled. Zgrada će se izdvojiti po motivima drveta i korišćenju žute i bele boje na budućoj fasadi.

Plan Budući izgled, Foto Privatna arhiva

- Nažalost, zgrada u sadašnjem stanju nije stabilna, ne može se koristiti i opasna je. Da bi je učinili stabilnom u slučaju zemljotresa ugradićemo betonske zidove od temelje do krova. Osim toga biće potrebno sanirati podnu konstrukciju kao i jačanje nosećih zidova i greda - objašnjava Anzelm Rind, predstavnik "RindProjekta", koji će voditi posao obnove hotela.

Naredni veliki korak je raspisivanje javnog poziva i njegova priprema, odnosno sprovođenje. Ukoliko sve bude išlo po planu, sa obnovom će se početi sredinom godine.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

DODELJUJU I NAGRADU „ANDRIJA ČIKIĆ“: U Smederevu se održava takmičenje pijanista, jedno od priznanja posvećeno dečaku ubijenom u Ribnikaru