ČISTE KRIVAJU OD OTROVA: Predstavnici Bačke Topole predočili da će biti zaštićena autohtona vojvođanska reka

Z. Rajić

27. 01. 2021. u 07:26

KAD će biti zaustavljeno zagađenje autohtone vojvođanske reke Krivaje, koja protiče kroz opštine Bačka Topola, Mali Iđoš i Srbobran, čije stanovnike decenijama guši nesnosnim smradom, a otrovi iz nje se, uzrokujući pomore riba, prelivaju u Veliki bački kanal (VBK) kod Turije, i preko VBK u Tisu, na ušću kod Bečeja? Odgovor na to pitanje ekolozi iz asocijacije ZORT ("Zaštitimo ostatke rečnih tokova") potražili su u Bačkoj Topoli, gde su identifikovani najveći zagađivači Krivaje.

ЧИСТЕ КРИВАЈУ ОД ОТРОВА: Представници Бачке Тополе предочили да ће бити заштићена аутохтона војвођанска река

Foto EPV

Na sastanku, održanom proteklih dana, predstavnici opštine Bačka Topola obavestili su delegaciju Ekološkog pokreta Srbobrana (EPOS), Ekološkog pokreta Vrbasa (EPV) i Ekološkog pokreta za sadašnjost i budućnost iz Bajše da punom parom napreduje izgradnja gradskog prečistača otpadnih voda. Postrojenje je počelo da se gradi u martu prošle godine, a njegov probni rad se očekuje na leto 2021.

- Za izgradnju prečistača Vlada Vojvodine izdvojila je 500 miliona, a lokalna samouprava 100 miliona dinara. Na postrojenju će biti primenjen modularni, nadgradivi sistem, koji bi se priključivanjem industrije mogao proširivati i povećavati njegov kapacitet - rekao je predsednik opštine Bačka Topola Adrian Satmari.

ZASLUGA EKOLOŠKOG AKTIVISTE

PREDSEDNIK EPV Ratko Đurđevac rekao je da, osim lokalne vlasti, posebnu zaslugu za izgradnju prečistača u Bačkoj Topoli ima ekološki aktivista Dragan Pečurica, koji je od 2014. godine svakog meseca u ovom gradu organizovao proteste protiv zagađenja Krivaje. Pečurica je preminuo u junu 2018. godine, ne dočekavši da Krivaja bude zaštićena.

Predviđeno je da na filtere postrojenja stižu i komunalne i industrijske vode. Zamenik predsednika opštine Gabor Kišlinder predočio je da je trenutna pokrivenost Bačke Topole kanalizacionom mrežom svega 30 odsto.

Zagađena iz mutne Krivaje šire se neprijatni mirisi, Foto EPOS

- Izgradnja kanalizacije je komplikovana zbog razuđenosti naselja i postojanja depresija sa visokim nivoom podzemnih voda. Zato će taj posao zahtevati gotovo ista ulaganja kao i u prečistač. Radovi bi trebalo da počnu iduće godine - kazao je Kišlinder.

Kad postrojenje bude završeno, industrijski pogoni imaće obavezu da organizuju sopstveni tretman otpadnih voda, koje bi se ulivale u centralni prečistač.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠOK NA MARAKANI: Pred večiti derbi umro jedan od najvoljenijih članova FK Crvena zvezda