POSLE DECENIJE PREKO ŠMAGUCA: Završena obnova mosta na kanalu Dunav-Tisa-Dunav u Bačkom Monoštoru kod Sombora

J. BEKIĆ

23. 01. 2021. u 06:21

OVIH dana završena je rekonstrukcija mosta Šmaguc na kanalu Dunav-Tisa-Dunav u Bačkom Monoštoru, kod Sombora, koji je više od decenije bio zatvoren za prelazak.

ПОСЛЕ ДЕЦЕНИЈЕ ПРЕКО ШМАГУЦА: Завршена обнова моста на каналу Дунав-Тиса-Дунав у Бачком Моноштору код Сомбора

Prelaz preko mosta / Foto J. Bekić

Prema rečima Stipana Benića, predsednika Saveta MZ Monoštor, most je praktično već u funkciji i promet se obavlja preko njega. Zvaničnog otvaranja neće biti zbog epidemioloških mera.

- Ono što je najvažnije jeste da žitelji ovog mesta više neće morati da kilometrima okolo odlaze do svojih njiva i rodbine na drugoj strani kanala - istakao je Benić. - Investitor radova je Javno preduzeće "Vojvodina šume", a vrednost je 37 miliona dinara.

Ova ćuprija izgrađena je u skladu sa zahtevima Zavoda za zaštitu prirode i sastoji se iz tri dela - dva nepokretna i jednog pokretnog od 13 metara koji će služiti za otvaranje u slučaju prolaska brodova.

Konstrukcija se sastoji iz 62 betonska šipa koja su ubušena u samo dno kanala DTD i gornje pokretne konstrukcije koja je drvena, odnosno od hrastove građe, kako bi se zadržao prvobitni izgled mosta koji je izgrađen 1986. godine.

Radovi na mostu počeli su početkom juna i tada je najavljeno da će biti završeni do septembra, ali su se odužili zbog virusa korona. Projekat adaptacije je počeo još pre nekoliko godina, i izgradnja mosta će omogućiti bolje upravljanje i vođenje radova Šumskog gazdinstva. Prvenstveno će služiti za potrebe Šumskog gazdinstva, kako bi izvršili otvaranje šuma koje se nalaze sa druge strane kanala DTD, ali takođe i za lokalno stanovništvo, koje na drugoj obali imaju svoje vikendice.

RAZVOJ TURIZMA

NOVOIZGRAĐENI most će pored osnovne namene poboljšanog upravljanja šumskim gazdinstvom, imati veliki značaj za razvoj turističkih potencijala Bačkog Monoštora, a samim tim i grada Sombora, kažu nadležni u lokalnoj samoupravi Sombora.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!