VAKCINACIJA U BORSKOM OKRUGU: Nadzor od 15 minuta za svakog pacijenta nakon primljene vakcine

S.M.Jovanović

20. 01. 2021. u 13:03

MILAN Mitić (97) iz Samarinovca kod Negotina prvi se u Epidemiološkoj službi ovdašnjeg Doma zdravlja vakcinisao vakcinom BBIBP-korV, kineskog proizvođača Sinofarm. Na spisku za vakcinaciju su ukupno 72 Negotinca starija od 75 godina.

ВАКЦИНАЦИЈА У БОРСКОМ ОКРУГУ: Надзор од 15 минута за сваког пацијента након примљене вакцине

Foto: S. M. Jovanović

- Korona virus je nažalost postao realnost pa je i logično bilo da se odlučimo za vakcinaciju kako bi se što pre vratili u normalne tokove života, nakon što smo minulu 2020. proveli maltene u kući – kaže Mitić, koji i u desetoj deceniji zajedno sa porodicom, ćerkom Ljubinkom i unukom Dušanom obrađuje 420 hektara pod pšenicom i suncokretom.

Foto: S. M. Jovanović

 

Zdravstvenom centru u Negotinu u prvoj turi stiglo je 360 doza kineske vakcine, a očekuju se i dodatne količine. Trenutno se vakcinacija sprovodi u domu zdravlja, a biće nastavljena u vakcinalnom punktu čim se završe neophodne pripreme prostorija u Penzionerskom domu u Negotinu.

- Pacijent posle dobijene vakcine ostaje još najmanje 15 minuta u prostoriji za nadzor, odnosno za opservaciju da bi lekar imao uvid u zdravstveno stanje pacijenta. Prostorije su opremljene neophodnim medikamentima i aparatima za slučaj neželjenih post vakcinalnih reakcija pre svega alergijskih. Od početka današnje vakcinacije do sada nismo imali ni jedan takav slučaj - kaže dr Vidosava Paunović Barbulović, vršilac dužnosti direktora Zdravstvenog centra u Negotinu.

U Kladovu na vakcinalnom punktu u Domu zdravlja na spisku za vakcinaciju kineskom vakcinom su 72 građana, kao i u majdanpečkom Domu zdravlja. Zdravstvenim ustanovama u Kladovu i Majdanpeku stiglo je 180, odnosno 150 doza Sinofarmovih vakcina.

Na vakcinalnim punktovima u Boru prvog dana imunizacije biće vakcinisano 240 građana. Dom zdravlja u Boru je, inače, dobio 450 doza kineske vakcine.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!