STIŽE I 40 AGREGATA: Počela podela prehrambnih paketa ugroženima u planinskim delovima Jablaničkog okruga

I. MITIĆ

19. 01. 2021. u 07:26

POČELA je podela pomoći domaćinstvima u planinskim selima na teritoriji opština u Jablaničkom okrugu, pogođenim poplavama i ledenim talasom.

СТИЖЕ И 40 АГРЕГАТА: Почела подела прехрамбних пакета угроженима у планинским деловима Јабланичког округа

Foto Tanjug

Zasad, ugroženi dobijaju pakete sa osnovnim životnim namirnicama, s obzirom na to da im je, zbog nestanka električne energije, sve ono što su čuvali u zamrzivačima postalo - neupotrebljivo.

Polovinom sedmice će, kako je najavljeno, stići agregati za struju i terenska vozila.

Inače, na ime pomoći žiteljima Leskovca i opština Vlasotince, Lebane, Medveđa i Bojnik, Privredna komora Srbije je donirala 10 miliona dinara. Deo te sume je iskorišćen za kupovinu namirnica i pripremanje stotinu prehrambenih paketa, a ostatak će poslužiti za nabavku 40 već pomenutih agregata i tri terenska vozila za ovdašnje domove zdravlja, kako bi se medicinskim radnicima olakšao dolazak do zavejanih sela.

Foto Tanjug

 

Obilne padavine i niske temperature su, podsetimo, bez struje ostavile četrdesetak naseljenih mesta u Jablaničkom okrugu. U opštinama Lebane i Medveđa, nevreme je oborilo oko 300 bandera i pokidalo dalekovode, a van sistema se najednom našlo čak 45 trafostanica.

LESKOVAC: POMOĆ GRADSKE UPRAVE

U GORNjU i Donju Oruglicu, Gaginac, Melovo i Ravni Del - najudaljenija leskovačka sela - stigla je pomoć ovdašnje lokalne samouprave.

Foto GU u Leskovcu

U međuvremenu, putevi su očišćeni od stabala koja su padala zbog nevremena, a oštećenu elektromrežu je privremeno zamenio agregat snage 120 kilovata - prva pomoć Srpsko-ruskog humanitarnog centra u Nišu. U saradnji sa Gradskom organizacijom Crvenog krsta, ugroženom stanovništvu je podeljeno 130 paketa pomoći.

Sva raspoloživa mehanizacija je na terenu i širom Leskovca pomaže u sanaciji posledica nedavnih poplava, a počele su sa radom i komisije za procenu štete na stambenim i privrednim objektima, odnosno infrastrukturi.

Jednako je sumoran i ostatak prvobitno procenjenog bilansa ove nepogode. Nevreme je, naime, oštetilo i oko 200 kilometara seoskih puteva, a velika šteta je zabeležena i u ovdašnjim voćnjacima.

Ekipe leskovačke "Elektrodistribucije" su gotovo neprekidno na terenu i pokušavaju da što pre saniraju štetu, te uspostave normalno snabdevanje eleketričnom energijom.

Najkritičnije je, što se donekle i moglo očekivati, u zabačenim planinskim selima koja već osmi dan nemaju struju. Zbog toga nadležni u lokalnim štabovima za vanredne situacije ističu da su u ovom trenutku najpotrebniji agregati, kako bi se "premostio" period do normalizacije ove teške situacije.

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

EKSKLUZIVNO: Pogledajte šta policija radi u kući Dankine majke (VIDEO)