VENCI ZA 215. ROĐENDAN: Vrščani obeležili veliki jubilej Jovana Sterije Popovića

J. J. BALjAK

13. 01. 2021. u 16:44

ВЕНЦИ ЗА 215. РОЂЕНДАН: Вршчани обележили велики јубилеј Јована Стерије Поповића

Foto: J.J.B.

POLAGANjEM venaca na grob Jovana Sterije Popovića, na Gradskom groblju u Vršcu, lokalna samouprava i narodnog pozorište koje nosi njegovo ime, danas su obeležili 215 godina od rođenja ovog slavnog Vrščanina.

Sterija je rođen 1. januara po starom, odnosno 13. januara po novom kalendaru, 1806. godine, a interesantno je da se u ovoj godini obeležava i 165 godina od njegovog upokojenja, s obzirom na to da je preminuo u svojoj pedesetoj godini.

-Kratak životni put jednog od najznamenitijih Srba u sebi je okupio sve ono što ne bi ispunilo desetine drugih ljudskih života. Nesebično i požrtvovano je radio na dobrobit srpske kulture, a svoj pečat je ostavio u oblasti nauke, zakonodavstva, školstva, književnosti, pozorišne kritike, retorike... – istakla je Ivana Ranimirov, članica Gradskog veća za kulturu.

Ona je podsetila i da je Vršac uvek bio duhovno središte njegove umetnosti.

-Sve što je Sterija uradio izlazi iz vremenskih okvira i nakon skoro dva veka od njegovog fizičkog odsustva itekako dobija trajnu vrednost i ulazi u kulturno nasleđe, na čemu mu je njegov Vršac neizmerno zahvalan – dodala je Ranimirov.

Sterijin nadgrobni spomenik je, inače, pre tri godine obnovljen na inicijativu JKP „Drugi oktobar“, s obzirom na to da on nema naslednike, koji bi brinuli o njegovoj večnoj kući.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)