"GUGL" DOBIO SINDIKAT: Zadatak bolje plate i zaštita radnika

B.B.

07. 01. 2021. u 14:36

TEHNOLOŠKA kompanija "Gugl" je dobila sindikat "Alfabet", koji je osnovalo više od 200 zaposlenih. Formiranje sindikalnih organizacij je, inače, veoma retka pojava za tehnološke kompanije.

ГУГЛ ДОБИО СИНДИКАТ: Задатак боље плате и заштита радника

Foto: Tanjug/AP

Kako se navodi u autorskom članku izabranih sindikalnih lidera, koji je objavio "Njujork tajms, zadatak "Alfabeta" je da obezbedi da radnici rade za fer plate, bez straha od zlostavljanja, odmazde ili diskriminacije. Na ovaj korak zaposleni su se odlučili, nakon što se "Gugl" sukobio sa svojim naučnicima, koji su se bavili pitanjima veštačke inteligencije i etike u tehnologiji.

Novi sindikat nema reprezeatativnost, znatno ih je manje nego što je potrebno da udruženje stekne formalan status u SAD. Zbog toga će novi sindikat biti pridružen većem - radnicima Amerike u oblasti komunikacija, koji će garantovati da zaposleni "Gugla" mogu aktivno da traže stvarne promene u kompaniji.

Kako su, ovim povodom, saopštili iz Gugla, kompanija će pokušati da stvori podsticajno radno okruženje, ali neće direktno pregovarati sa novim sindikatom.

- Naravno, naši zaposleni imaju zaštićena radna prava koja mi podržavamo - rekla je Kara Silverstajn, direktorka "Gugla" za ljudske resurse. - Ali kao što smo uvek radili, nastavićemo direktan angažman sa svim našim zaposlenima.

Mediji podsećaju da je, američki Nacionalni odbor za radne odnose nedavno je presudio da je kompanija nezakonito otpustila zaposlene zbog pokušaja osnivanja sindikata.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!