MEĐUNARODNI FESTIVAL HOROVA U KIKINDI: Apsolutni pobednik, sa sto poena, Ansambl “Brevis” iz Osijeka

R. Š.

14. 12. 2020. u 18:17

ČAK 42 hora i pevačka ansambla, iz sedam zamalja, učestvovala su na prvom Međunarodnom festivalu horova "Melodianum" koji je, od petka do nedelje, prvi put organizovao “Kulturni centar Kikinda”.

МЕЂУНАРОДНИ ФЕСТИВАЛ ХОРОВА У КИКИНДИ: Апсолутни победник, са сто поена, Ансамбл “Бревис” из Осијека

Foto: Kulturni centar Kikinda

Zbog pandemije koronavirusa horovi nisu mogli da dođu u grad na severu Banata, već su pevali onlajn. Titulu apsolutnog pobednika žiri je dodelio vokalnom ansamblu “Brevis” iz Osijeka u Hrvatskoj.

- Na Sveteki dan horskog pevanja osvojile smo dve nagrade, prvu nagradu i zlatnu medalju u kategoriji ženskih horova na festivalu “Melodianum”. Naš nastup ocenjen je sa maksimalnih 100 bodova. Nagrađene smo za najbolje izvođenje starih majstora. Srebrnu medelju osvojile smo na 14. Rimini International Choral Competition u Italiji. Svetski dan horskog pevanja, obeležen u novim okolnostima, za nas je bio poseban i proslavile smo ga iz sveg glasa, pevajući u dve države, na dva međunarodna takmičenja i u društvu sjajnih, vrhunskih zborova iz celog sveta- saopšteno je na zvaničnoj Fejsbuk stranici “Brevisa”.

Kulturni centar Kikinda zaslužio je sve pohvale za organizaciju ozbiljnog muzičkog događaja u teškom vremenu i specifičnim okolnostima.

- Ove godine kada je sve stalo, velika je hrabrost organizovati takmičenje horova, jer je to vrlo komplikovano. Izuzetno je značajno što su se prijavili horovi iz više zamalja, sa vrlo interesantnim repertoarom – ocenio je član žirija ma Igor Sarajlić, profesor u Muzičkoj školi u Požarevcu.

Foto: Kulturni centar Kikinda

Iako je bilo predviđeno da se takmiče i školski horovi, prijave su izostale, što žalosti dirigenticu i profesorku muzike dr Biljanu Jeremić iz Kikinde.

- Epidemija je stopirala pevanje u školama , ali je zato data mogućnost da školski horovi pošalju snimke iz prošle i pretprošle godine. Ipak, festival je imao veliki broj učesnika i nadam se da ćemo narednih godina slušati muziku uživo – istakla je Jeremić.

Podršku u organizaciji festivala Kulturni centar Kikinda dobio je od Grada Kikinde kao generalnog pokrovitelja.

- Dobili smo potvrdu da smo napravili pravu stvar, jer je naš premijerni festival okupio 1.200 pevača, koji su se takmičili u 12 kategorija – zadovoljan je Marko Markovljev, umetnički direktor "Melodianum".

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)