PREDVIĐEN I SKI-CENTAR NA BELJANICI: Prostorni plan za Kučajske planine uključuje i smeštaj za 7.000 gostiju

D. NOVKOVIĆ

14. 12. 2020. u 07:38

DOKUMENTOM pod nazivom "Prostorni plan područja posebne namene turističke destinacije Kučajske planine", na teritoriji Žagubice je predviđena izgradnja skijaškog centra koji bi na planini Beljanici mogao da primi oko 7.000 gostiju.

ПРЕДВИЂЕН И СКИ-ЦЕНТАР НА БЕЉАНИЦИ: Просторни план за Кучајске планине укључује и смештај за 7.000 гостију

Nema turizma bez putne infrastrukture / Foto TO u Žagubici

Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture je organizovalo javni uvid u predloženi akt kojim je obuhvaćeno područje veće od 1.200 kvadratnih kilometara, a zahvata teritoriju čitave Žagubice i delove Despotovca.

Lokalna samouprava u Žagubici je, inače, odranije orijentisana ka stvaranju preduslova za intenzivniji razvoj planinskog turizma - posebno izletničkog, sportskog i rekreativnog.

Među ostalim sadržajima, najveći projekat bi bila izgradnja ski-centra na Beljanici, na lokalitetu Busovata, koji će imati žičaru, alpske i nordijske ski-staze, vidikovac i restorane za izletnike. U prvoj fazi, trebalo bi da se izgrade kapaciteti za smeštaj oko 2.000 namernika.

Nadalje, područje Beljanice i Kučaja, koje se nalaze u sklopu planinskog masiva znanog kao Kučajske planine, izuzetno je pogodno za planinski biciklizam i pešačenje, pa se u skladu sa tim planira uređenje odgovarajućih staza.

Ipak, najvažniji posao će biti obezbeđivanje kvalitetne putne infrastrukture, čime bi se značajno podigao nivo pristupačnosti čitavog ovog dela Srbije. Izvesno je i to da bi zarad ostvarenja tog cilja valjalo rekonstruisati, dograditi i izgraditi čak 140 kilometara takozvanih turističkih puteva.

Aktuelni dokument sa definisanim zonama

VIZIJA

PROSTORNIM planom je predviđen i dalji razvoj lovnog, speleološkog, seoskog, izletničkog, te turizma vezanog za kulturu i religiju. Planirani su i sadržaji na vodi, s obzirom na to da se na ovom području - pored Krupajskog - nalazi i nadaleko čuveno vrelo Mlave.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

VAŽNO OBAVEŠTENJE ZA VOZAČE: Izmene u saobraćaju zbog radova na pojedinim putnim pravcima