KORONA UPALILA ALARM U LESKOVCU: Bolnički kapaciteti skoro puni, a broj zaraženih se ne smanjuje

I. Mitić

11. 12. 2020. u 11:58

KAPACITETI kovid bolnice u Leskovcu su na izmaku, a broj zaraženih u odnosu na broj testiranih pacijenata sa teritorije Jablaničkog okruga se i dalje ne smanjuje.

КОРОНА УПАЛИЛА АЛАРМ У ЛЕСКОВЦУ: Болнички капацитети скоро пуни, а број заражених се не смањује

Foto: I. Mitić

Sa svih strana stižu apeli građanima da se uzdrže od kontakata i da se striktno pridržavaju protivepidemijskih mera, a predstojeći praznici dočekuju se sa strahom jer bi mogli negativno da utiču na već veoma tešku epidemiološku situaciju.

U leskovačkoj kovid bolnici trenutno se leči 191 osoba što je 90 odsto raspoloživih ležajeva, a iza zdravstvenih radnika je teška noć u kojoj je preminuo još jedan pacijent. Na intenzivnoj nezi je deset, a na respiratoru šest osoba. Samo u poslednja dva dana u bolnicu je primljeno čak 50 ljudi, dok se u leskovačkim kovid ambulantama dnevno obavi između 330 i 350 pregleda.

- Na bolničkom lečenju nisu samo starije osobe. Imamo pacijente koji imaju manje od 30, pa sve do onih sa više od 90 godina. Trudimo se da pomognemo svima, ali molimo građane da oni pomognu nama. Stiže nam velika slava, pa Nova godina i Božić. Molimo sve da ih provedu kod kuće da bi mogli da slave i u decenijama koje dolaze – kazao je dr Nebojša Dimitrijević, direktor Opšte bolnice u Leskovcu.

On je objasnio da je broj otpusta iz kovid bolnice daleko manji od broja novoprimljenih pacijenata, pa se već sada razmišlja o  proširenju kapaciteta iako je to nedavno učinjeno za dodatnih 40 ležajeva.

U Jablaničkom okrugu od početka decembra, od oko 4.500 hiljade testiranih osoba, trećina je bila pozitivna na opaki virus i takav trend traje danima što potvrđuju i najnoviji podaci leskovačkog Zavoda za javno zdravlje(ZZJZ).

Od 521 uzorkovane osobe pozitivan nalaz su dobila još 154 pacijenta. U Leskovcu su testirane 282, a opaki virus je potvrđen kod 79 osoba. U Vlasotincu je registrovano još 35, Lebanu 18, u Medveđi 13, a u Bojniku devet novoobolelih. Čeka se na još 236 rezultata pacijenata koji su, prethodnih dana, uzorkovani u ZZJZ, Opštoj bolnici i domovima zdravlja okruga.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri