NASTAVLJEN CRNI NIZ: Od korone preminula dva pacijenta iz Raške

N. Kočović

08. 12. 2020. u 13:53

U OPŠTOJ bolnici u Novom Pazaru, regionalnom kovid centru, od posledica izazvanih korona virusom preminula su dva pacijenta iz Raške, jednog od najvećih žarišta ove zarazne bolesti u Srbiji.

НАСТАВЉЕН ЦРНИ НИЗ: Од короне преминула два пацијента из Рашке

Foto: N. K.

U toj zdravstvenoj ustanovi trenutno je na lečenju 135 pacijenata, a u poslednja 24 sata hospitalizovano je 16 osoba, od kojih je polovina iz Novog Pazara, četiri iz Raške, tri iz Sjenice i jedna iz Tutina.

Četiri pacijenta su na respiratorima, a tri na terapiji kiseonikom, odnosno, haj-flou ventilaciji.

U kovid ambulanti Doma zdravlja u Novom Pazaru pregledano je 137 pacijenata, od kojih se njih 60 prvi put javilo lekarima.

Sa druge strane, u kovid ambulanti Doma zdravlja u Raški obavljeno je 330 pregleda, a trećina njih se prvi put javilo zbog simptoma sličnih onim koje izaziva korona virus.

Od početka drugog talasa, odnosno, u poslednja dva meseca od kovida-19 u Raški je obolelo 795 osoba zbog čega je ova opština, shodno broju stanovnika, jedno od najvećih žarišta korona virusa u Srbiji.

Zbog toga je u lokalnoj samoupravi održan sastanak predsednika Opštine Ignjata Rakitića sa gradonačelnikom Novog Pazara Nihatom Biševcem i rukovodiocima zdravstvenih ustanova iz ova dva grada.

Dogovoreno je pojačanje nadzora epidemijskih mera i rada inspekcijskih organa.

- Opština Raška će obezbediti pumpe i sredstva za dezinfekciju zgrada, a upravnici zgrada će biti zaduženi za sprovođenje redovne dezinfekcije. Opština Raška će uraditi i brošuru sa upozorenjima i protivepidemijskim merama za građane – saopšteno je nakon sastanka.

Dodato je i da će na Kopaoniku, gde je prethodnih dana primećeno nepoštovanje epidemijskih mera, biti vršen njihov pojačan nadzor i kontrola.

DIGITALNI RENTGEN DOMU ZDRAVLjA

Domu zdravlja u Raški dopremljen je digitalni rentgen aparat koji će olakšati rad i dijagnostiku pacijenata obolelih od kovida-19. Jedini radiolog te zdravstvene ustanove inficiran je korona virusom, zbog čega su zaposleni morali fizički da nose snimke pluća u Opštu u bolnicu u Novom Pazaru kako bi bili pročitani.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (0)

NAJATRAKTIVNIJA HRVATICA BESNA: E, baš idem!