TRČALI ZA JOVANIN KORAK: Aleksandar Kikanović iz Loznice i Ivica Tasić iz Odžaka, u akciji za pomoć bolesnoj devojčici

Z. RAJIĆ

08. 12. 2020. u 06:21

ULTRAMARATONAC Aleksandar Kikanović Kikan iz Loznice, kojem se pridružio Ivica Tasić, zvani Maratonac, iz Odžaka, trčao je od Sombora do Odžaka.

ТРЧАЛИ ЗА ЈОВАНИН КОРАК: Александар Кикановић из Лознице и Ивица Тасић из Оџака, у акцији за помоћ болесној девојчици

Maratonci u Somboru / Foto Privatna arhiva

Udaljenost između dva grada istrčali su kao poziv za pomoć četvorogodišnjoj Jovani Barušić, koja boluje od cerebralne paralize. Bila je to i svečana trka, jer su humani maratonci na cilju, koji je bio u kući malene Jovane u Odžacima, predali rođendanske poklone njoj i njenom bratu blizancu Jovanu, sa željom da devojčica peti rođendan dočeka na svojim nogama.

Od Gradske kuće u Somboru do Jovaninog doma, Kikanović i Tasić su prevalili oko 30 kilometara za tri sata po hladnom vremenu i gustoj magli.

- Dobio sam poziv za pomoć od neutešne majke koja živi sa bolesnim detetom, i naravno da sam odmah prihvatio - kaže Kikanović. - Tokom trke i posle, apelovali smo na građane Sombora i Odžaka, ali i cele Srbije, da za Jovanino lečenje pošalju SMS 861 na 3030.

Po rođenju, Jovani su postavljene dijagnoze: cerebralna paraliza - kvadriplegija i strabizam (nepravilan položaj očiju), a odskora i epilepsija. Jovana nema ravnotežu i ne može da hoda, niti da samostalno zauzme sedeći položaj. Ona puzi i govori, voli da se igra i vrlo je veselo i nasmejano dete.

Za fizikalne terapije, nabavku ortopedskih pomagala, operaciju strabizma i specijalističke preglede neophodno je da se za Jovanu u naredne dve godine prikupi sedam miliona dinara. Jovanina majka Dragana Barušić Dimić zahvalila je Aleksandru i Ivici na hrabrosti i volji da pomognu njenom detetu.

- Zajedno smo jači. Uz pomoć svih nas pomalo, biće dobro - rekla je majka.

KILOMETRI ZA PODVIGE

KIKANOVIĆ i Tasić su poznati po humanitarnim trkama za decu, ali i drugim podvizima. Aleksandar je u februaru ove godine pošao iz Loznice sa namerom da 9. maja dotrči do Moskve i povodom Dana pobede uruči predsedniku Rusije Vladimiru Putinu ikonu Svetog Đorđa. Prevalio je oko 2.000 kilometara do belorusko-ruske granice, ali ga je korona sprečila da ostvari cilj. Tasić je u oktobru istrčao dnevni maraton od 75 kilometara od Petrovaradina do Odžaka za pomoć ratnim veteranima koji su se borili na Kosmetu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri