PARAĆINSKOJ BOLNICI JOŠ SEDAM RESPIRATORA: Sve probleme rešavaju uz podršku Ministarstva zdravlja

Z. Rašić

01. 12. 2020. u 18:22

U PARAĆINSKOJ Opštoj bolnici na kovid-odeljenju trenutno se leči sedamdeset bolesnika od kojih je osam na respiratoru, tako da je situacija i dalje kritična, a epidemija u punom zamahu.

ПАРАЋИНСКОЈ БОЛНИЦИ ЈОШ СЕДАМ РЕСПИРАТОРА: Све проблеме решавају уз подршку Министарства здравља

Foto: Z. Rašić

To potvrđuje podatak da je u protekla 24 sata u bolničkoj kovid-ambulanti bilo sto pregleda, jedanaest otpusta sa odeljenja, isto toliko prijema, a jedan pacijent muškog pola (62), koji je imao pridružene bolesti, nažalost, izgubio je bitku sa virusom.

Da je situacija kritična potvrđuje i potrošnja kiseonika koja je, prema navodima direktora paraćinske bolnice, dr Saše Bacića, u redovnim okolnostima bila oko tonu mesečno, a sada je utrošak 1,2 tone za 24 sata. To je bitan problem u funkcionisanju jer, kako je naveo Bacić, od 70 hospitalizovanih pacijenata, bar 65 zahteva neku vrstu kiseoničke potpore, a zbog ograničenih kapaciteta gasnih instalacija, iako su oni povećani, veoma teško je omogućiti da adekvatna količina kiseonika dođe do svakog pacijenta.

- Maksimalno se trudimo da sve to u hodu rešavamo uz apsolutnu podršku Ministarstva zdravlja. Pre tri dana smo dobili dva respiratora, juče smo dobili još pet, tako da trenutno Opšta bolnica u Paraćinu ima 14 kliničkih respiratora i dva transportna. Nažalost, većina njih je u funkciji, što se ranije nikad nije dešavalo. To nam govori o ozbiljnosti situacije, pa zato opet apel stanovnicima opštine Paraćin da nose zaštitne maske, da poštuju fizičku distancu, da izbegavaju skupove i okupljanja u zatvorenim prostorijama – rekao je dr Bacić.

Kad su u pitanju zdravstveni radnici, broj novozaraženih u paraćinskoj bolnici je manji od broja izlečenih, što ohrabruje. Trenutno ima 14 zaraženih medicinskih radnika i 4 nemedicinska, a samo dva zaposlena su u izolaciji.


 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NJEGOVA SMRT SLOMILA GLUMCA: U suzama svaki dan, plače od maja - pokazao kako na mobilnom čuva njegovu sliku (VIDEO)