POVEĆAVA SE CRNA LISTA PREMINULIH U ČAČKU: Još pet pacijenata izgubilo bitku, u trećem talasu umrle 64 osobe

V. I.

01. 12. 2020. u 16:14

OD posledice zaraza korona virusa na kovid odeljenjima čačanske bolnice tokom protekla 24 sata preminulo je pet pacijenata, i svi su iz Čačka.

ПОВЕЋАВА СЕ ЦРНА ЛИСТА ПРЕМИНУЛИХ У ЧАЧКУ: Још пет пацијената изгубило битку, у трећем таласу умрле 64 особе

Foto: V. Ilić

Najmlađi je imao 61, a najstariji 82 godine. U trećem talasu korona epidemije u Moravičkom okrugu do sada su preminule 64 osobe, od kojih je 47 iz Čačka.

U čačanskoj bolnici trenutno su hospitalizovana 203 pacijenta, dva više nego juče. Za protekla 24 sata primljena su 22 pacijenta sa simptomima koji ukazuju na moguću infekciju korona virusom. Bilo je 13 otpusta na kućno lečenje, kao i dva prevoda u Plavu halu. U privremenu bolnicu u Atenici tokom noći primljena su dva pacijenta.

U respiratornom centru smešteno je 19 najtežih bolesnika. Dvanaestoro pacijenata sa izrazito teškom kliničkom slikom priključeno je na mehaničku ventilaciju.

U prijemno-trijažnoj ambulanti čačanske bolnice prethodnog dana bilo je 228 pregleda, od čega 140 prvih.

- Kapaciteti čačanske bolnice su maksimalno iskorišćeni, ali još uvek nekako uspevamo da napravimo ravnotežu – kazao je dr Miroslav Sretenović, direktor ovdašnje bolnice, ocenivši da nije baš optimističan po pitanju smirivanja situacijeu bolnici u narednim danima, pre svega u kovid paviljonima. - Pokušavamo na sve načine da se organizujemo i da zbijemo redove. Veliki je broj zaraženog osoblja. Nama je i 14 sati mnogo, a kamoli kada ostanemo 14 dana bez nekog zdravstvenog radnika. Uspevamo nekako da se reaorganizujemo, nadamo se da nećemo doći u situaciju da to više nećemo moći da radimo. Ali, to zavisi od daljeg toka epidemije.

On je apelovao na sugrađane da budu strpljivi, pošto dijagnostika u kovid ambulantama ne može brže da se sprovede.

Dr Sretenović je rekao da je njegov najveći strah da će čitava bolnica morati da pređe u kovid režim, izrazivši nadu da do takvog scenarija, ipak, neće doći.

Prema podacima Zavoda za javno zdravlje, u Moravičkom okrugu potvrđeno je još 257 slučajeva zaraze korona virusom. Kovid-19  potvrđen je kod 126 osoba iz Čačka, 36 iz Gornjeg Milanovca, 50 iz Lučana i 45 iz Ivanjice. Da podsetimo, u ponedeljak su dve opštine Moravičkog okruga – Ivanjica i Lučani uvele vanredno stanje zbog sve većeg broja obolelih.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

SVE ZA UREDNO DVORIŠTE, A I ČISTA KOLA: Pratimo ritam proleća