KORONA U DOMU ZA OMETENE U RAZVOJU U IZVORU: Monahinje povučene iz objekta, o korisnicima brinu volonteri

Novosti online

30. 11. 2020. u 19:50

КОРОНА У ДОМУ ЗА ОМЕТЕНЕ У РАЗВОЈУ У ИЗВОРУ: Монахиње повучене из објекта, о корисницима брину волонтери

Foto AP

PREMA nepotvrđenim informacijama, u Domu za ometene u razvoju u Izvoru kod Paraćina trenutno ima više od 70 zaraženih štićenica i osoblja, dok stari podaci, potvrđeni, od petka kazuju da među 87 štićenica ima 14 zaraženih korona virusom.

Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja potvrdilo je da je prva pojava infekcije korona virusom u Domskom odeljenju za smeštaj odraslih i starijih sa intelektualnim teškoćama i teškoćama u komunikaciji "Izvor" zabeležena 23. novembra, kada je i potvrđen prvi slučaj. U saopštenju ministarstva se ne navodi broj trenutno zaraženih štićenica, kao ni njihovo zdravstveno stanje.

- Domsko odeljenje za smeštaj odraslih i starijih sa intelektualnim teškoćama i teškoćama u komunikaciji "Izvor" pri Centru za socijalni rad Paraćin funkcioniše u okviru Manastira sveta Petka. Prva pojava oboljevanja zabeležena je 23. novembra. Pojavom prvih obolelih korisnica monahinje su povučene iz objekta - navode iz ministarstva.

O korisnicama brinu dve medicinske sestre volonterke i jedan lekar volonter. U saradnji sa kriznim štabom i Opštom bolnicom u Paraćinu obezbeđene su još četiri medicinske sestre i jedan lekar, koji su angažovani da pruže pomoć korisnicima.

87 odraslih štićenica

Kako je rekla mati Glikerija, za sada nema novoobolelih. Prema njenim rečima, monahinje su sve dobro, ali, kako kaže, one nisu htele da se testiraju, jer nijedna nije imala simptome. Za dan, dva su svi pregledani, kaže, doktor je dolazio i sve je odrađeno.

- To su sve odrasle osobe, trenutno ima 87 štićenica, od 20 do 70 godina. Njima treba pomoć i oko presvlačenja, treba da se nahrane, napoje. Trenutno dve monahinje obilaze štićenice, ne možemo sve ni da idemo - kaže mati Glikerija za Telegraf.

Apel sa Fejsbuka

Kako je rekao jeromonah Georgije, apel koji je objavljen na Fejsbuku u kome se navodi da je potrebna fizička pomoć oko štićenica Doma, nije trebalo da bude objavljen na taj način, da za njega čuje šira javnost. Shodno tome, on je zamolio da se broj telefona ne objavljuje, rekavši da se nada da će se neko javiti "pojedinačno", odnosno negovateljice koje bi pomagale dok je u toku karantin u Domu.

Centar za socijalni rad Paraćin je u stalnoj komunikaciji i koordinaciji sa kriznim štabom, Opštom bolnicom, lokalnom samoupravom i resornim ministarstvom.

(Telegraf.rs)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)