BEZ OPREZA DO PREOPTEREĆENJA SISTEMA: Gradonačelnik pozvao Leskovčane da shvate težinu epidemiološke situacije

I.Mitić

30. 11. 2020. u 17:01

LESKOVAČKI Zavod za javno zdravlje je ocenio da postoji tendencija da epidemiološka situacija u Leskovcu pređe iz nepovoljne u vanrednu zbog čega je i preporučio uvođenje vanredne situacije što je gradski Štab i učinio.

БЕЗ ОПРЕЗА ДО ПРЕОПТЕРЕЋЕЊА СИСТЕМА: Градоначелник позвао Лесковчане да схвате тежину епидемиолошке ситуације

Foto: I.Mitić

- Uvođenjem vanredne situacije najozbiljnije upozoravamo građane da shvate težinu trenutne epidemiološke situacije, ali i nezavidni položaj zdravstvenih institucija i zaposlenih u zdravstvu. Oni su do sada uspevali da odgovore izazovima, ali stanje postaje alarmantno, jer je za samo nedelju dana popunjenost bolničkih kapaciteta povećana za 75 odsto – kazao je gradonačelnik Leskovca Goran Cvetanović.

On je naglasio da je epidemiološka situacija veoma teška i da, ukoliko se oprez ne poveća, može doći do preopterećenja zdravstvenog sistema. U leskovačkoj kovid bolnici trenutno se leči 145 pacijenata.

Foto: I.Mitić

Goran Cvetanović

- Zato je važno da poštujemo mere i da pomognemo zdravstvenim radnicima, jer su to ljudi koji već osam meseci rade u izuzetno teškim uslovima, a donekle su životi svih nas u njihovim rukama. Iako je Dom zdravlja, prošle nedelje, oformio i četvrtu kovid ambulantu zaposleni imaju mnogo posla. Broj pregleda iz dana u dan raste, a dnevno imaju skoro 300 pacijenata – kazao je Cvetanović.

Pre ovog talasa virusa u Opštoj bolnici je obezbeđen rezervoar kiseonika većeg kapaciteta kao i kiseonička mesta za sve krevete na Grudnom, Infektivnom i Onkološkom odeljenju. Leskovačkoj bolnici, koja sada ima i ulogu respiratornog centra, poslata je i dodatna oprema – mobilni rendgen, još pet respiratora i druga oprema.

Pacijenti sa negativnim PCR testom, a sa ambulantnom terapijom, biće premešteni, do potpunog oporavka, iz bolnice u Službu za palijativnu negu u Vlasotincu. Ova odluka je doneta sa ciljem rasterećenja niških i leskovačkih zdravstvenih ustanova.

Štab za vanredne situacije je nadležnim službama naložio rigorozne kontrole i pojačanu dezinfekciju, a građane pozvao da shvate ozbiljnost opasnosti koja ugrožava zdravlje stanovništva i da svoje kontakte svedu na neophodni minimum, uz primenu preporučenih protivepidemijskih mera. Svima je preporučeno i to da predstojeće slave obeleže u krugu porodice.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠOKANTNE PROMENE: Zaboravite tenis kakav ste znali, biće dibidus drugačiji! Evo kako će se ubuduće odvijati