U ZABITI PROIZVODE PO 5 TONA MEDA: U nepristupačnom planinskom selu Jastrebac kod Bujanovca Stanojevići vrcaju od ideja

J. STOJKOVIĆ

23. 11. 2020. u 16:47

IAKO se nalazi na jedva dvadesetak kilometara od Bujanovca, planinsko selo Jastrebac - zbog loših puteva - predstavlja svojevrsnu nedođiju. Ali, upravo tu, otac i sin Momir i Dušan Stanojević proizvedu i do pet tona meda godišnje. Štaviše, u selu sa tek destak stanovnika, njihovih 300 košnica, kažu, predstavljaju pravo porodično blago.

У ЗАБИТИ ПРОИЗВОДЕ ПО 5 ТОНА МЕДА: У неприступачном планинском селу Јастребац код Бујановца Станојевићи врцају од идеја

Stanojevići: Momir i sin kraj svojih košnica / Foto J. Stojković

Pritom, iskustvo Momira koji je na početku sedme decenije i inovacije koje u razvoj seoskog gazdinstva unosi dvadesetosmogodišnji Dušan čine njihov proizvod posebnim i prepoznatljivim na tržištu meda u Srbiji.

- Posao smo započeli 1997. i dostigli zavidan broj košnica, ali iz godine u godinu imamo sve manje meda jer vremenske prilike utiču na to da su prinosi skromniji. Inače, u ovom poslu nije baš sve "med i mleko", uvek ima posla, a udarnički se radi posebno u proleće i kada se vrca med - kaže Momir koji je radni vek proveo u Vojsci Srbije, po kasarnama u Vranju i Bujanovcu, ali rodni kraj nije nikada napustio.

Njegov sin Dušan živi u gradu pod Pržarom i gotovo svakodnevno terenskim vozilom odlazi u zavičaj, da pomogne roditeljima. I, dok analizira statistiku koja pokazuje da je Srbija zemlja sa najvećim brojem košnica po glavi stanovnika, planira da poslovanje unapredi proizvodnjom čuvenog pčelinjeg otrova koji se sve više koristi u farmaceutskoj industriji...

- Za dobijanje jednog grama apitoksina je potrebno i do 20.000 uboda, a cena na tržištu se kreće u rasponu od 50 do 70 evra. Zato veoma ozbiljno ulazimo u ovaj posao, ne želeći da zanemarimo osnovnu delatnost, a imamo i planove koji mogu da unaprede razvoj turizma u ovom kraju. Jer, naše gazdinstvo je moj izbor, otac je mnogo ulagao i to se sada vraća jer kupci prepoznaju naš trud i pošten rad - kaže Dušan.

Posebno je zanimljivo i to što Stanojevići uspešno rade u selu bez gotovo ikakvih uslova za pristojan život. Između svega ostalog, u Jastrepcu ne postoji nijedna prodavnica, ali vredni domaćini to - pomalo i u šali - tumače kao prednost. Kažu, upravo ta "sirova" i netaknuta priroda, koja život čini težim, naročito sa hladnim danima, njihovom medu daje poseban "šmek".

ATRAKCIJA

VREDNI i preduzimljivi Stanojevići prave api-komoru koja će služiti za inhalaciju vazduhom iz košnica. Ova metoda je već poznata i priznata u svetu, jer ublažava respiratorne probleme, a na jugu Srbije još ne postoji bilo šta slično, pa domaćini i u tome vide šansu za razvoj turizma u gotovo zamrlom Jastrepcu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

RUSI U ŠOKU: Evakuisali 1.500 takmičara iz Krokusa, nijedan nije stradao od terorista, a sad se bune: Što nas niste spasili ranije? (VIDEO)